Велики хадронски колидер успешно пуштен у рад

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуЖенева / друга места по свету (Wired, BBC, Википедија). Научници су поздравили успешно покретање у рад огромног експеримента који ће направити услове који су постојали неколико тренутака после Великог праска.

друге вести о Великом хадронском сударачу
Хигсов догађај током експеримента CMS

слика приказује Хигсов догађај током експеримента CMS

Они су испалили сноп протона кроз 27 киломеатара дугачак тунел који удомљије Велики хадронски колидер.

Пет милијарди фунти вредна машина налази се на швајцарско-француској граници и направљена је да судара честице великом силом у субатомским просторима (не тако великом силом гледано из перспективе човека).

Научници се надају да ће осветлити фундаментална питања из физике.

Сноп је први круг у подзеном тунелу завршио нешто пре 10:30 часова по средњеевропском времену.

Велики хадронски колидер (ВХК) је највећи комплекс акселератора честица високих енергија, чији је циљ да направи колизију између супротних снопова протона, покренутих са око 7 TeV енергије. Његов основни задатак је да истражи истинитост и ограничења стандардног модела, текуће теоријске слике физике честица.

ВХК је саградио Европска организација за нуклеарно истраживање (Церн). У градњи и раду је учествовало више од осам хиљада физичара из осамдесет и пет земаља, као и стотине универзитета и лабораторија. Први круг око колидера је обављен данас, а прве колизије високих енергија су планиране за 21. октобар 2008.

Иако је неколико појединаца довело у питање безбедност планираног експеримента, консензус у научној заједници је да не постоји никаква уверљива претња од колизија честица у ВХК-у.

Извор[уреди]

Викимедија остава
Викимедија остава