Велике хладноће блокирале Европу

Извор: Викиновости


5. фебруар 2012.
Европа -  (Beta-AFP) - Велике хладноће и снежне падавине које су захватиле Европу однеле су више од 200 живота и угрозиле ваздушни, железнички и друмски саобраћај широм континента, преноси у недељу британски Би-Би-Си (ББЦ).

Десетине летова отказано је на европским саобраћајним транзитним тачкама - аеродромима у Амстердаму и Лондону.

Леденим временом су нарочито погођене централна и источна Европа, у којима су ниске температуре достигле вишедеценијски рекорд - до чак минус 38 степени, колико је измерено у Украјини у којој су се прошле недеље најмање 122 особе смрзле, већином бескућници.

У Пољској су температуре достигле минус 27 степени, што је изазвало смрзавање 45 особа. У Румунији је број оних који су живот изгубили због изузетно ниских температура достигао 28.

У Србији су ванредне ситуације проглашене у 32 општине, а због зиме је умрло девет особа, док се једно лице води као нестало.

Хладноћа је однела данак и у БиХ, Летонији, Литванији, Естонији, Бугарској, Чешкој, Италији, Словачкој, Француској, Аустрији и Грчкој, према извештајима агенције Франс прес.

Италијанска престоница Рим суочава се са највишим снежним покривачем у више од 25 година, што је изазвало саобраћајни хаос у граду. У Венецији су се чак заледили неки од канала.

Руски гасни гигант Гаспром упозорио је да није у стању да одговори на европске потреба за тим енергентом, јер се и сам бори са проблемима које изазива изузетно хладно време.

Извор[уреди]