Велика штета после нереда у Атини

Извор: Викиновости


13. фебруар 2012.
Атина-  (Beta) - Ватрогасци су у понедељак ујутру још гасили тињајуће зграде, а специјалне екипе рашчишћавале улице у центру Атине после ноћи нереда током демонстрација због усвајања нових мера штедње у Скупштини Грчке.

У масовним нередима који су пратили мирне демонстрације током заседања Скупштине, спаљено је 45 зграда, укључујући два историјска биоскопа, а десетине продавница и кафеа у центру Атине су демолирани и опјачкани. Мирис сузавца још се шири градом.

Посланици у Скупштини Грчке су прошле ноћи двотрећинском већином изгласали кључне мере оштре штедње и закон о смањењу дуга, што су захтевали страни повериоци да би омогућили Грчкој да избегне проглашење мораторијума на плаћања.

Док је Скупштина заседала, испред зграде је демонстрирало више од 100.000 грађана. Упоредо су, реметећи миран масовни скуп, групе младих изгредника нападале полицију, палиле зграде и демолирале продавнице.

Преко 120 људи повређено је у нередима који су се такође проширили и на друге грчке градове. Власти су саопштиле да је 68 полицајаца затражило лекарску помоћ због повреда од импровизованих бомби, камења и других предмета који су на њих бацали изгредници, а да је у болнице одведено и 70 демонстараната.

Полиција је привела 67 људи.

Током преподнева екипе градских служви сакупљале су комаде мермера исчупаних из тротоара и фасада и коришћених за гађање, уклањају запаљене контејнере, срчу и чисте шири центар града.

Најновији веома оштри резови су услов страних поверилаца да Грчкој одобре пакет смањења дуга од 130 милијарди евра и с тим повезани договор са приватним кредиторима - банкама шиме би се државни дуг смањио отписивањем 100 милијарди евра.

Министри финансија зоне евра се састају у среду да одобре тај план.

Извор[уреди]