Веза дијабетеса и депресије?

Извор: Викиновости


28. јун 2008.
Анаполис/ Мериленд Студија спроведена у Медицинској школи у Мериленду установила је да људи који имају једно стање имају више шанси да се код њих развије оно друго.

Истраживачи на универзитету Џонс Хопкинс у Балтимору кажу да би неки пацијенти требало да буду третирани за дијабетес и депресију истовремено. То је зато што су пронашли везу између та два стања. Докторка Шерита Голден и тим истраживача пратили су пет хиљада пацијената током три године. Истраживачи су установили да су они учесници који су имали осећање безнадежности, лош сан и губитак апетита - симптоме депресије, имали више шансе за развој дијабетеса типа 2 од оних који нису имали такве симптоме. Докторка Голден каже да изгледа да депресија спречава људе да брину о свом здрављу.

«Људи који имају депресију имају више шансе да се угоје и мање су физички активни». А, такво понашање повећава ризик за развој дијабетеса типа 2. Истраживачи су установили да је могуће и обрнуто: људи који имају дијабетес типа 2 имају више шанси да пате од депресије од оних који немају болест. Розалин Терборг Пен може то и да потврди пошто се борила са дијабетесом годинама. Она је морала редовно да контролише своје нивое шећера у крви и да узима инсулин. «Понекада сам толико преоптерећена да једино могу да одем у кревет и одморим се,» каже она.

«Људи који су под третманом за дијабетес су потенцијално у ризику од развоја депресије и једном када је развију, то може да утиче на њихову способност да лече свој дијабетес,» каже докторка Голден.

Цела студија може се прочитати у часопису Америчког медицинског удружења.


Извор[уреди]