Пређи на садржај

Вегел: Неразумно понашање Београда радикализује Војводину

Извор: Викиновости


5. јануар 2013.
Нови Сад/ Србија (Beta) - Књижевник Ласло Вегел оценио је да „неразумно понашање београдске политичке елите радикализује Војводину“.

„Несхватљиво је то понашање, јер поред тога што немоћно шире руке пред косовским гордијевим чвором и што тапкају у месту на прагу економског банкрота - можда би могли имати и нека друга посла. Могла би та елита, рецимо, да поразмисли о фаталним кашњењима“, написао је Вегел у ауторском чланку за портал Аутономија (www.autonomija.info).

Он је оценио да је „трагичан усуд“ Србије почео оног момента када је Слободан Милошевић укинуо аутономију Косова, „чиме је учинио огромну услугу онима који су се борили за отцепљење Косова“.

Према његовим речима, београдске либералне демократе претрпеле су највећи ударац онога момента када је Милошевић лишио Војводину аутономије (1988. године).

„Не разумем зашто се либерална београдска опозиција, рецимо, независни интелектуалци, не супротстављају незајажљивим апетитима централистичког Молоха, који ће већ колико сутра угрозити и њихову слободу. Проблем Војводине није само проблем Војвођана, већ и проблем одлучних присталица демократије“, написао је Вегел.

Додао је да свакако не тврди да су тадашњи војвођански лидери били „бакљоноше демократије“, пошто то свакако нису били.

Извор[уреди]