Пређи на садржај

Васин: Откупљиваће се напуштене куће по Војводини

Извор: Викиновости

29. јул 2013.
Нови Сад/ Србија (Beta) - Војвођански секретар за привреду Мирослав Васин најавио је у понедељак да ће покрајинска влада од следеће године почети да спроводи програм откупа старих и напуштених кућа у војвођанским селима, које ће додељивати младим брачним паровима, с циљем да се оживе села у тој покрајини.

Васин је, у разговору са делегацијом подунавских Немаца, рекао да у Војводини данас постоји „огроман број“ напуштених кућа, које се, заједно са двориштима, могу купити по ценама од пет до десет хиљада евра.

„Покушаћемо да пронађемо новац и да напуштене куће претворимо у предност. Циљ је да држава откупи, реновира и додели младим брачним паровима који желе да живе у селу те куће бесплатно на коришћење на 10 година, а ако одлуче да остану да живе ту, онда ћемо тражити начин да откупе куће“, објаснио је Васин.

Додао је да се пројекат нарочито односи на села у близини већих градова у Војводини, где би млади, који су сада подстанари у градовима, могли да живе а да наставе да раде у граду.

„Они би живели на селима, са својом децом, а самим тим бисмо подмладили села“, казао је Васин и додао да је Влада Војводине конкурисала за тај пројекат и код Европске уније.

Васин је у разговору са делегацијом подунавских Немаца, међу којима су и потомци Немаца који су живели у Војводини до краја Другог светског рата, рекао да и странци могу да купе напуштене куће по Војводини, јер за то нема правних препрека.

Извор[уреди]