Пређи на садржај

Вамен и Николић: Сада треба применити споразум

Извор: Викиновости

7. мај 2013.
Београд/ Србија (Beta) - Дански министар за европске послове Николај Вамен и председник Србије Томислав Николић рекли су у уторак у Београду да је после постизања споразума у Бриселу о нормализацији односа Београда и Приштине важна његова примена, саопштила је председникова прес служба.

Николић је истакао да Србија искрено преговара са жељом да се косовски проблем реши једном заувек.

„Србија никада неће признати независност Косова и Метохије, а спремна је да сарађује на проналажењу компромисног решења које ће омогућити да људи живе боље. Након потписивања споразума, сада га треба преточити у живот, без погрешних тумачења онога што је договорено“, рекао је Николић.

Министар Вамен је рекао да је споразум из Брисела велики корак на путу стабилизације односа Београда и Приштине и да велику заслугу за постизање договора имају председник Николић и Влада Србије, пише у саопштењу.

Вамен је додао да је јасно да се у овом споразуму не говори о признавању Косова већ о нормализацији односа, а да ће следећи важан потез бити његова примена.

„Уколико се имплементација споразума што пре оствари, то би представљало велики корак ка даљем напретку Србије у евроинтеграцијама“, рекао је Вамен.

Николић и Вамен сложили су се да је пуноправно чланство Србије у Европској унији значајно не само за Србију већ и за цео регион, јер, како се додаје, не може се говорити о Балкану као делу ЕУ без чланства Србије у тој асоцијацији.

Вамен је разговарао и с премијером Србије Ивицом Дачићем и с потпредседником Владе Србије Александром Вучићем.

Извор[уреди]