Буш: Грузија суверена нација и њен територијални интегритет се мора поштовати

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


10. август 2008.

Снајперисти Грузије

Вашингтон/ САД Председник Буш каже да сукоб мора да престане.

"Дубоко сам забринут због ситуације у Грузији. САД ово питање схватају веома озбиљно".

Председник Буш истиче да му посебно смета чињеница да се конфликт шири и на остале делове Грузије – мислећи при том на руска бомбардовања изван граница Јужне Осетије.

"Насиље угрожава мир у региону. Убијено је много цивила, а многи животи су у опасности".

Грузијска влада укинула је аутономију Јужној Осетији 1990, а онда је вратила 1992. Садашња влада у Тбилисију зарекла се да ће вратити сепаратистичку област у свој састав и у четвртак покренула војну операцију како би то и учинила.

Међутим, Јужна Осетија има снажне везе са Москвом, која подржава сепаратистички покрет. Када је Грузија послала своје снаге у Јужну Осетију, Руси су одговорили слањем додатних трупа и бомбардера.

Председник Буш каже да све стране треба да одступе, прекину са непријатељством и раде са посредницима на разрешењу конфликта. "Грузија је суверена нација и њен територијални интегритет се мора поштовати. Апеловали смо на учеснике у сукобу да сместа прекину са насиљем и непријатељским дејствима".

Званичници Беле куће кажу да је председник Буш поновио позицију САД у одвојеним разговорима са руским председником Дмитријем медведевим и његовим грузијским колегом Михаилом Сакашвилијем. У кратком обраћању новинарима у Пекингу, председник Буш је позвао Русију да прекине бомбардовање и почне да сарађује у настојањима за постизање мира. "Русија треба да подржи ове напоре, како би се - што је пре могуће - поново успоставио мир". Руски званичници тврде да је погинуло 1.500 људи, док су на десетине хиљада пребегле у суседну Северну Осетију, која припада Русији.


Извор[уреди]