Бурна седница Одбора за Косово

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


18. новембар 2011.
Београд-  (Beta) - Четворочасовна седница скупштинског Одбора за Косово и Метохију у Београду завршена је без закључака, али су је обележиле оштре критике резултата дијалога са Приштином које су упутили представници опозиције, као и посланици владајуће коалиције са Косова. Шеф преговарачког тима Београда, Борислав Стефановић, који је најавио да ће у понедељак бити одржана нова рунда дијалога са Приштином, поручио је да у влади постоји сагласност о постигнутим договорима.

Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић најавио је да ће се у новој рунди дијалога са Приштином разговарати о учешћу Приштине на регионалним скуповима и о универзитетским дипломама.

„Врло је могуће да се резговара о решењу проблема административних прелаза али у овом тренутку мала је шанса да се постигне договор јер видите да Приштина инсистира на нечему што је за нас неприхватљиво“.

Стефановић је нагласио да Београд никада неће прихватити независност Косова, нити помаже у успостављању косовских институција. Међутим, у жучној расправи, председници општина са севера Косова, опозиција али и део посланика владајуће коалиције, критиковали су споразуме које је Београд постигао са Приштином, и указали да их Срби са севера покрајине неће спроводити.

„Споразуми који су постигнути су апсолутно неприхватљиви по косовско-метохијске Србе, и не видим коме добро доносе осим косовским иснтитуцијама и Србима који седе у косовској влади и они једини могу да буду ти који ће имплементирати ово. Остали ће се тешко укључити у имплементацију. Дакле, имплементирати могу косовско-теразијски Срби и Срби који седе у Тачијевој влади“, навео је посланик ДС-а са Косова Драгиша Ђоковић.

Посланик ДСС са Косова Владимир Милентијевић оптужио је Стефановића и власти у Србији да су „продали Косово за кандидатуру у ЕУ“.

„Предали сте резолуцију ЕУ, где сте прихваитли дијалог Београда и Приштине, добросуседске односе и ту је васа капитулација, за сада још увек капитулација“.

Челницима са севера Косова Стефановић је рекао да немају могућност вета на одлуке владе Србије, да нису одвојени политички ентитет унутар државе, те да ће сви договори постигнути у Бриселу бити спроведени. Он је додао да из опозиције није упућен никакав конструктиван предлог.

„Нисмо чули ниједан предлог конкретан, осим од стране професора Самарџића, чули смо низ увреда, лажи, злоупотреба, изношења ствари које не постоје, на које нећу да се осврћем овом приликом, али сам дужан да кажем следеће везано за договоре – они су достављени у писаном облику Влади која их је све усвојила. У влади, упркос жаркој жељи неких овде не постоје неслагања у том смислу. То ће се најбоље видети приликом усвајања одговарајућих уредби о имплементацији свега договореног“.

Шефица посланичке групе За Европску Србију Нада Колунџија подсетила је на реалност преговарачке позиције Србије.

„Дубоко верујем и мислим да је некоректно посумњати у било кога ко седи овде, или у влади Србије, председника републике, било кога у било којој институцији, да не ради све како би нашао најбоље могуће решење. Али ако неко хоће да каже да се није десила 1998, 1999, да није потписан Кумановски споразум, он негира стварност, на тој негацији не можемо наћи никакво решење“.

Представници радикала у одбору оценили су да договори воде признању независности Косова, док је ЛДП је затражио од владајуће коалиције да закаже седницу скупштине Србије о Косову оцењујући да је „политика владајуће коалиције доживела потпуни колапс“.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg