Пређи на садржај

Бундестаг изгласао Декларацију о преговорима Србије и ЕУ

Извор: Викиновости

27. јун 2013.
Берлин/ Европска унија (Beta) - Немачки савезни парламент, Бундестаг, усвојио је у четвртак већином гласова декларацију коју су предложиле владајуће странке и у којој се каже да прва приступна конференција измедју Србије и ЕУ у јануару 2014. може да буде одржана тек када Савет ЕУ установи и потврди „потпуно и трајно спровођење преузетих обавеза“ које проистичу из споразума Београда и Приштине.

За декларацију су гласале владајуће странке, Хришћанско-демократска унија (ЦДУ), Хришћанско-социјална унија (ЦСУ) и Либерали (ФДП), које су декларацију и предложиле.

Против декларације гласеле су опозиционе странке - Социјалдемократска партије Немачке (СПД), Зелени и Левица. Опозиција, међутим, није на ову тему Бундестагу на гласање ставила сопствену декларацију.

У декларацији се наводи и да даљи циљ, пре пуноправног чланства Србије у ЕУ, мора да буде „правно обавезујући споразум“ Београда и Приштине.

Напредак у спровођењу мера које су договорили Београд и Приштина мора, како захтева Бундестаг, и даље да буде провераван, на пример даљим извештајем Европске комисије до краја новембра 2013, наводи се у декларацији.

Извор[уреди]