Пређи на садржај

Број отказаних летова у САД највећи за четврт века

Извор: Викиновости
Аеродром
Слика: Laslovarga.

15. фебруар 2014.
САД -  (Beta-AP) - Америчке авио-компаније су од 1. децембра отказале више од 75.000 летова путничких авиона на домаћим линијама, рачунајући и више од 14.000 само ове недеље када је неких дана отказано чак и по 70 одсто летова са појединих великих аеродрома.

Тако је од 1. децембра отказано 5,5 одсто од укупно 1,37 милиона планираних летова што је и највећи број, и највиши проценат отказивања летова још од зиме 1987-1988, када је Министарство за саобраћај почело да прикупља података о отказивању летова.

Ипак, природа није крива за све јер је и комбинација мера за смањење расхода и нових прописа довела авиокомпаније до тога да чешће отказују летове остављајући путнике да се сами снађу.

Да ствари ове зиме за путнике буду горе, авио-компаније укидају непрофитабилне летове и пакује све више путника у авионе. То је добро за профит компаније, али, за путнике чији су летови отказани, то је ноћна мора. Преостали авиони су препуни те не могу примити заостале путнике, те многи морају да данима чекају место на неком другом лету.

Авио-комапније све раније отказују летове, чак и дан пре невремена, те тог дан и не шаљу авионе. Зато се све ређе виђају авиони како чекају на писти да се време поправи или путници како дремају на аеродрому чекајући с картом лет који је олуја одложила. Та промена у стратегији је одговор на нове прописе за побољшање пословања јер отказивање летова унапред, смањује непотребне трошкове.

Још од маја 2010. на снази је правило у САД које забрањује авио-компанијама да имају путнике на аеродрому дуже од три сата. Зато авио-компаније сада отказују читаве „блокове летова“ да би избегле казне које по једном путнику достижу и 27.500 $, односно 4,1 милион долара за типичан авион са 150 места.

Извор[уреди]