Број гладних у свету 2009. премашио милијарду

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу13. јун 2009.

Мајка и дете у селу у Малавију

Рим / Италија (РТВ) Светска економска криза и све веће цене основних намерница повећали су број гладних за 105 милиона у првој половини 2009. што премашује цифру од милијарду људи који свакодневно умиру због неухрањености, упозорила је данас директорка Светског програма за храну УН Џозет Ширан.

Ширанова је позвала министре финансија групе осам најразвијенијих држава света, који су се састали у италијанском граду Лећеу, да не смањују помоћ гладнима, наглашавајући да се свет суочава са „хуманитарном катастрофом“ јер је све више људи који се боре да себи обезбеде један пристојан оброк дневно. Како извештава Роитерст, а преноси РТВ, у којима је хитно потребна храна повећавао сваке недеље за четири милиона.

Светском програму за храну УН су ове године за помоћ у храни потребне минималних 6,4 милијарде долара, а крајем прошле недеље је на располагању имао свега 1,5 милијарди долара, јер прилози донатора далеко заостају за потребама.

Због такве ситуације, ова институција УН је саопштила да мора да смањи испоруке помоћи у храни па и да сасвим обустави део активности у источној Африци и Северној Кореји.

Ширанова је напоменула да 6,4 милијарде долара на први поглед делују као велика сума, али је то у висини од свега један одсто глобалног пакета стимулација за превазилажење економске кризе.

За само један одсто онога што се даје за „лечење“ светских финансија, објаснила је она, може да се реши криза глади која је исто тако битна за стабилност света.

Упркос снижењу цена већине намирница на светском тржишту у односу на највише прошлогодишње вредности, оне упорно остају високе у земљама у развоју, а глобална помоћ у храни је најнижа за последњих 20 година, рекла је Ширанова.

Светска економска криза додатно је повећала број сиромашних, те становници сиромашнијих држава могу себи да приуште тек трећину хране коју су имали пре три године.

У ранијој заједничкој изјави датој после састанка у Риму, министри земаља чланица Г8 поново су се обавезали да до 2010. више него удвоструче помоћ Африци - на 25 милијарди долара годишње.

Овонедељни извештај групације за борбу против глади ОНЕ показује, међутим, да су чланице Г8 колективно у заостатку у испуњавању сличних обавеза преузетих на самиту у Шкотској 2005.

У том извештају је нарочито критикована Италија, која знатно заостаје за другим богатим нацијама у испуњавању преузетих обавеза, што, по мишљењу експерата, нарушава њен кредибилитет као овогодишњег председавајућег скупа Г8.

Према овом извештају, Италија је реализовала само три одсто повећања помоћи Африци на које се пре четири године обавезао њен премијер Силвио Берлускони.

Министри финансија групе осам најразвијенијих држава (Г8) расправљаће данас и сутра на састанку у италијанском граду Лећеу о мерама за излазак из текуће економске кризе и реформи глобалних међународних финансијских институција, саопштили су организатори скупа.

На састанку треба да се размотре нова правила понашања у светској економији и финансијама, о чему ће се почетком јула расправљати и на самиту шефова држава и влада Г8 у италијанском градићу Л'Аквила.

Извор[уреди]