Бројни разлози за фармере да инвестирају у друге усеве

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. јун 2008.

Плантаже памука у САД

Вашингтон/ САД Више од два века, памук је био краљ на југу Америке. Та индустријска биљка била је главна економска компонента и сви су на неки начин били повезани са том индустријом. Али данас више није тако. У држави Мисисипи, раније једној од највећих извозница памука, друге две биљке - соја и кукуруз - преузеле су вођство.

Породица Џејмса Фејлинга можда је гајила памук од памтивека, али ставри су се промениле. Фејлинг је засађивао до 1200 хектара памука годишње. Ове године засадио је мање од 40 хектара. На осталом земљишту расту соја и пиринач.

"Бити фармер који производи памук, значи радити то из сентименталних разлога, пошто се са економске тачке гледишта уопште не исплати. Далеко је теже гајити памук од других усева, јер захтева више рада, надзирања, а економски се не исплати."

Ипак, у овој земљи се и даље производи 20 милиона бала памука годишње. Само 14 милиона се користи, углавном у текстилној и индустрији намештаја, а преостала четвритна приноса намењена је извозу, где се суочава са конкуренцијом светских водећих произвођача памука, Кином и Индијом. Арт Смит, агроном при Универзитету државе Мисисипи , каже да те земље имају економске предности.

"Цену производње и чињеницу да њихове предионице послују далеко јефтиније од наших. То је део пословног циклуса." Смит указује да је инострана конкурецнија само део једначине. Други усеви доносе већу финансијску добит. "Имали смо огромно повећање цена соје и кукуруза, а до таквог повећања цена памука није дошло." Џејмс Фејлинг се слаже да постоје бројни разлози за данашње фармере да инвестирају у друге усеве. "Производња памука захтева велики посао. То је несигуран процес, од сејања семена и његовог клијања. Имате штеточине, коров и инсекте који нападају усеве. Немате такав избор хемикалија за памук, које имате за друге усеве." Међутим, постоји нешто специфично у вези са памуком, што привлачи неколицину изузетних фармера који су му посвећени. Одгајивање памука је нешто више од саме традиције или чињенице да то обезбеђује радна места у предионицама и складиштима. Као квалитетно вино, одгајивање памука има своје специфичне чари. То је филозофија и начин живота.

"Волим да гајим памук. Моја супруга ће вам рећи да сам веома непријатан док га садим. Сађење памука је веома тешко. Ко год да вам каже да може да сади машински или је будала или лажов." Упркос паду интересовања за узгајање памука, Арт Смит каже да није спреман да се "краљ памук" протера са југа Америке. Очекује се да ће цене памука порасти 2010. године, када ће залихе из протеклих година бити исцрпљене па ће самим тим поново бити финансијске користи и подстицаја за фармере да се посвете производњи памука.


Извор[уреди]