Пређи на садржај

Бројне америчке жртве у Авганистану

Извор: Викиновости6. октобар 2009.

Амерички специјалци са авганистанским саборцима
Авганистански и амерички војници у ТораБори

Нуристан/ Авганистан (VOA News ) На забаченом подручју у близини границе са Пакистаном, у жестоком ноћном нападу на две америчке стражарске постаје, погинули су 8 америчких и 2 авганистанска војника.

У саопштењу америчке војске се наводи да су припадници племенске милиције Нуристана из локалне џамије и оближњег села извели „сложен напад на тешком терену“. Наводи се да су коалиционе трупе ефикасно одбиле напад и нанеле непријатељу тешке губитке, али да је у сукобу погинуло 10 војника.

Портпарол Талибана је преузео одговорност за напад, а авганистански званичници кажу да су неки од ектремиста стигли из Пакистана. Америчка војска је објавила мало детаља о сукобу, а извештаји локалних званичника се разликују. У неким се наводи да су екстремисти заробили десетине припадника локалне полиције и да их држе као таоце. Талибан тврди да су његови борци заузели постаје, што коалиционе снаге не коментаришу.

Амерички саветник за националну безбедност Џим Џонс, изјавио је да Авганистан није у непосредној опасности од пада под талибанску контролу. Џонс је у данашњем интервјуу за програм телевизије CNN нагласио да је ситуација у Авганистану сложена и не може да се реши једноставним повећавањем обима трупа. Џонс је рекао да истовремено мора да дође до напретка на подручјима безбедности, економског развоја и добре управе. У погледу спорних председничких избора одржаних 20. августа, Џонс је рекао да је најважније да авганистански народ осети да је председник законито изабран.

Ипак, највиши амерички званичник у мисији Уједињених нација у Авганистану, Питер Галбрајт – који је прошле недеље повучен из мисије - у коментару објављеном у данашњем издању листа „Вашингтон пост“ тврди да му је непрекидно наређивано да не покреће питање преваре на изборима. Галбрајт пише да је гласање било „железничка хаварија“ која је могла да се предвиди. Он наводи да је још у јулу сазнао да се најмање хиљаду и по од седам хиљада бирачких места налази на местима која су толико опасна да ни авганистански изборни званичници и припадници безбедносних снага никада нису могли да их обиђу. Галбрајт је истакао да су такве околности донеле садашњем председнику Хамиду Карзају стотине хиљада лажних гласова.

Извор[уреди]