Пређи на садржај

Британци тражили од Грка да пресеку буз-туризам

Извор: Викиновости28. јул 2009.

Пијани Ноа од Микеланђела

Закинтос/ Грчка (Yahoo. News) Британски полицијски званичници су се прошлог четвртка састали са Грчким колегама на острву Закинтос. Главна тема разговора је била сигурност туриста из Велике Британије.

Највећи проблем представљају такозвани викенд туристи из британије. То су организоване "бар-хопинг" (bar-hopping) туре на које долазе млади енглески туристи од 16 до 20 година и чији је једини циљ да се напију имају добру забаву (good time) и оду кући. Међутим у стварности није тако, нејвећи број ових туриста у великом броју случајева упадне у проблеме са домаћинима, законом и туристички викенд заврше у затвору.

Британски званичници су такође тражили да Грчка полиција мање употребљава силу приликом интервенција.

Британска амбасада у Грчкој је одбила да да било какав коментар о овоме састанку.

Годишње Грчку посети око 3 милиона Британаца и конзулат у просеку мора у просеку да интервенише у 800 до 900 случајева код тежих проблема. У овај број интервенција конзулата у 70% случајева су у питању "бар-хопинг" туриси од 16 до 20 година.

Један од нај свежијих случајева се догодио у мају ове године на острву Крит када су се 17 британских туриста напили, обукли у одећу опатица и јавно показивали своје задњице. Наравно епилог је познат они су ухапшени и наравно конзулат је морао да реагује.

Британци су покренули акцију Друга страна Раја (Another side to paradise) где је главни слоган:„Ако пијеш сувише, ствари ће ти измаћи контроли“.

Грчка конзервативна влада се сложила да помогне у стављању ситуације под контролу.

Извор[уреди]