Пређи на садржај

Брисел са радошћу и надом дочекао формирање нове владе у Београду

Извор: Викиновости


8. јул 2008.
Брисел/ Европска унија Пуна подршка новој влади у Србији и очекивање да ће комуникација Београда са Бриселом да добије на "ширини и дубини", у најкраћем је сажетак првих реакција из центра европских институција на формирање владе у Београду.

Тако високи представник ЕУ, Јавиер Солана, каже:

"Послао сам веома јасну поруку влади, поруку честитања и наде да ће сарадња нове владе и ЕУ бити изванредна. То је моја порука и у том циљу ћу учинити све што буде у мојој моћи. Вјерујем да се са новом владом отворила нова могућност, не само да Србија напредује, већ и да се приближава ЕУ. Заста се надам да ће то бити и случај"

Упитан како сада, са новом Владом Србије види реализацију Споразума о стабилизацији и придруживању, Солана исказује јасан оптимизам: "Од тренутка када смо потписали Споразум о стабилизацији придруживању са Србијом, био је одређени период без владе. Сада је ту влада са веома важном подршком парламента и зато се надам да ће расти и продубљивати се и то брзо, сарадња Србије са ЕУ". Он не жели да прогнозира да ли ће до краја године земља добити статус кандидата- умјесто датума, поручује Солана, важнији су резултати и заједничи рад.

У Европској комисији такође поздрављају формирање нове српске владе, а портпарол Европске комисије, Амадеу Алтафај Тардио указује да Брисел сада чека и конкретна дјела:

"У суштини, сретни смо , прије свега, због чињенице да је влада формирана знатно прије коначног рока. Очекујемо много од те нове владе али, прије свега, жељели бисмо да видимо прве одлуке, да се прва позитивна обећања, за која чујемо преко медија, претворе у стране акције. Са надом очекујемо сарадњу са новом владом у Србији која је јасно нагласила да су јој европске перспективе у врху приоритета".


Извор[уреди]