Брејвик у притвору осам недеља

Извор: Викиновости


25. јул 2011.
Осло/ Норвешка (Beta-AP) - Андерсу Берингу Брејвику, осумњиченом за два напада у Ослу и околини у којима је погинуло више од 90 људи у понедељак је на првом појављивању пред судом притвор продужен за осам недеља, а саслушање је било затворено за јавност.

Суд је уз то одлучио да Брејвик проведе четири недеље у потпуној изолацији. Брејвик је тражио да саслушање буде отворено, припремио је говор за ту прилику и намеравао да обуче униформу, планирајући, према оцени агенције Асошиејтед прес, да појављивање пред судом претвори у представу и позорницу за јавно изношење оштрих антимуслиманских ставова. Пред судом се окупио велики број новинара и грађана, а саслушање је трајало око 35 минута.

Један судски чувар је рекао новинарима да су „сви отишли“.

Брејвик је осумњичен да је у петак убио најмање 86 особа у омладинском кампу владајуће Лабуристичке партије недалеко од Осла, као и да је раније истог дана у центру престонице, близу зграде владе, изазвао експлозију у којој је погинуло још седморо људи. Он оптужује левичаре да су давали предност мултикултурализму на рачун „аутохтоне“ норвешке културе.

Извор[уреди]