Брејвик способан да кривично одговара

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


10. април 2012.
Осло-  (Beta-AFP) - Андерс Беринг Брејвик који је 22. јула у Норвешкој убио 77 углавном млађих људи, не болује од психозе и стога може кривично да одговара, резултати су другог психијатријског вештачења који су званично објављени у уторак.

Ново вештачење супротно је резултатима прве званичне експертизе, у којој су прошле године стручњаци оценили да Брејвик болује од „параноичне схизофреније“, што би за последицу имало његово лечење у психијатријској установи, чиме би избегао затворску казну.

Брејвик који је убио 77 особа пуцајући на активисте подмлатка норвешких либерала на острву Утоја, убрзо пошто је активирао бомбу недалеко од зграде владе у Ослу, „није био психотичан у време догађаја“, саопштено је данас из суда у Ослу.

Ново вештачење је најављено након што су резултати прве психијатријске експертизе, који су објављени шест дана после почетка суђења Брејвику, изазвали огромно незадовољство у јавности.

Међутим, и нова експертиза је привремена и има само саветодавну вредност.

Крајњу одлуку о томе донеће суд у Ослу у пресуди која се очекује у јулу када ће коначно бити решено питање да ли Брејвик може кривично да одговара за убиства, односно да ли ће моћи да буде осуђен на затворску казну, или ће бити смештен у психијатријску установу.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg