Пређи на садржај

Брејвик не показује жаљење због масакра

Извор: Викиновости


26. јул 2011.
Осло/ Норвешка (Beta-AP/AFP) - Масакр у петак у Норвешкој показује да је осумњичени починилац Андерс Беринг Брејвик ментално поремећен, рекао је у уторак његов бранилац, али није навео да ли ће то бити и стратегија одбране.

„Он треба прво да буде подвргнут лекарским испитивањима“, рекао је Брејвиков адвокат Геир Липестад у обраћању страним новинарима. Он је додао да његов клијент није показао „никакав знак жаљења“.

Брејвик је признао да је он починилац два напада - у главном граду и на острву близу норвешке престонице - у петак у којима је убијено 76 људи. Он се изјаснио да није крив за оптужбе о тероризму већ да је деловао да спаси Европу од, како је рекао, муслиманске колонизације. Његов адвокат је рекао да његов клијент „мрзи све оне који верују у демократију“ и „да сматра да је у току рат“.

Адвокат, члан норвешке владајуће лабуристичке странке чији је подмладак био на мети напада на острву поред Осла, рекао је агенцији АП да сматра да су напади „апсурдни и ужасни“ и да не зна зашто је осумњичени њега изабрао. Он је такође рекао да неко мора да ради тај посао.

Извор[уреди]