Брејвик затражио да одмах буде пуштен на слободу

Извор: Викиновости


6. фебруар 2012.
Осло-  (Beta-AFP) - Андерс Беринг Брејвик, који је прошлог лета у Норвешкој убио 77 људи, затражио је у понедељак да одмах буде пуштен на слободу и нагласио да је његов поступак био „превентивни напад“ на издајнике у земљи.

„Не прихватам затварање. Тражим да будем одмах ослобођен“, рекао је Брејвик пред судом у Ослу који је данас одлучио да се 32-годишњем Норвежанину продужи притвор до 16. априла, када треба да му почне суђење.

Брејвик је нагласио да је оно што је учинио 22. јула био „превентивни напад на издајице у земљи“, и да је то учинио како би „одбранио норвешку етничку популацију“.

„Ми, норвешки покрет отпора нећемо седети скрштених руку у тренутку када од нас праве мањину у сопственој земљи“, рекао је он и додао да је хтео да заштити „свој народ, културу, и религију“.

Андерш Беринг Брејвик је 22. јула убио 77 људи, пошто је прво подметнуо бомбу у близини зграде норвешке владе у Ослу, после чега је отишао на острво Утоја, недалеко од Осла, где је насумице почео да пуца на учеснике летњег кампа младих лабуриста.

Брејвик је током саслушања потврдио да је учинио све што му се ставља на терет, али је одбио да призна кривицу, а свој чин је објаснио жељом да се бори против ширења ислама и мултикултурализма у Европи.

Извор[уреди]