Пређи на садржај

Борбени авиони САД на Корејском полуострву

Извор: Викиновости

29. март 2013.
Јужна Кореја -  (Глас Америке) - Америчка војска је саопштила да је упутила ратне авионе на Корејско полуострво, као демонстрацију силе која треба да опомене Северну Кореју.

Бомбардер Б-2 у пратњи два Ф-15Е
Слика: Tech. Sgt. Cecilio Ricardo, U.S. Air Force.

Стратешки бомбардери Б-2 су данас прелетели 20 хиљада километара без слетања из ваздухопловне базе у Мисурију у централном делу Сједињених Држава до острва у близини југозападне обале Корејског полуострва, у оквиру вежбе са бојевом муницијом, пре повратка у своју домаћу базу. Мисија је обављена у време све већих претњи Северне Кореје Јужној Кореји и Сједињеним Државама. Пјонгјанг је прекинуо све комуникационе везе са Сеулом, Уједињеним нацијама и Црвеним крстом. Међутим, гранични прелаз према индустријском комплексу Кесон је данас функционисао као и обично.

„Мало сам неспокојан, али је све деловало исто као и када сам возио тамо јуче“, каже Парк Чул Хи возач камиона из Јужне Кореје

Јужнокорејска председница Парк Геун Хје је јуче у председничкој палати одржала састанак посвећен Северној Кореји. Она је истакла да њена земља неће седети скрштених руку у време када Пјонгјанг прети прекидом мира.

„Ако Северна Кореја провоцира или предузме акције које могу да прекину мир, не само да неће ништа да постигне, него ће и да плати за такве акције. Ако се Северна Кореја држи међусобних обећања, држаћемо се и ми. Мир постигнут учвршћивањем поверења на овај начин може да буде прави мир који жели народ. Штавише, он може да буде темељ уједињења којем смо се одувек надали.“


Јужнокорејски министар за уједињење је изјавио да је његова земља одредила пет циљева за нормализацију односа са Пјонгјангом, међу којима су решавање севернокорејских хуманитарних проблема, и нсатављање међусобног дијалога.

Претње Северне Кореје су почеле свега неколико недеља откако су Уједињене нације увеле Северу нове санкције после треће нуклеарне пробе извршене противно резолуцијама Светске организације. Северна Кореја, која је изазвала међународну осуду после нуклеарне пробе 12. фебруара, готово свакодневно протестује против санкција које су Уједињене нације увеле реагујући на подземну експлозију.

Извор[уреди]