Пређи на садржај

Болтон: Убеђен сам да је најбоље наставити преговоре о статусу Косова

Извор: Викиновости


31. јул 2008.
Вашингтон/ САД "Убеђен сам да је у вези са Косовом, најбоље наставити преговоре о статусу, јер је то једини начин да се одржи мир и стабилност у региону", сматра бивши амерички амбасадор у УН, Џон Болтон. Са њим је разговарао колега Бранко Микашиновић.

За разлику од службеног Вашингтона, који је недавним пријеммом косовске државне делегације на највишем нивоу саопштио да питање косовског статуса сматра завршеном причом која се може наставити само прихватањем реалности независног Косова, аналитичар конзервативног Америкен Ентерпрајз института и бивши амбасадор САД у УН, Џон Болтон, процењује да би и поред тога могло да дође до поделе Косова:

"Скоро је сасвим сигурно да ће доћи до поделе, пошто ће области углавном насељење Србима бити оријентисане ка Србији и настојаће да се на неки начин отцепе. Међутим, то не решава друга питања, као што су грађанска права Срба и других етничких група које остају на Косову".

Болтон се залаже за дијалог којим ће се решити најважнија питања која оптерећују односе етничких заједница. "Мислим да се мора постићи правично решење многих питања у односима Срба и косовских Албанаца, која су запостављена или одбачена као резлтат преврменог признавања независности Косова. Мислим да је наклоност запада да призна косовску независност далеко више отежала правично решење многих важних питања, јер су косовски Албанци константно имали на уму да ће исход бити њима наклоњен и да ће остварити циљ, што се и догодило.

Болтон сматра да непризнавање Косова од Русије, Кине, Индије и неких других великих држава доприноси погоршању односа Москве и Вашингтона, али и новим конфронтацијама на Балкану.

"Како се питање статуса Косова решило на начин који је био супротан вољи Бегорада, па и других сила, попут Русије и Кине, нема сумње да би током времена тај локални проблем могао да доведе до веће напетости у односима Вашингтона са Москвом, а потенцијално - и другим земљама, што није у ничијем интересу".

Болтон, за разлику од својих до скора претпостављених у Стејт дипартменту не препоручује државама у региону да признају Косово. "Мислим да би била грешка да регионалне земље крену путем западне Европе, јер је у питнају заштита суштинског концепта да људи различитог етничког порекла живе заједно у оквиру граница хетерогених земаља, а косовски преседан би могао да буде проблем за земље бивше Југославије и Европе, које су мултиетничке. Ја сам убеђен да је за Косово најбоље да се наставе статусни преговори, што САД нису привхатиле, нити већина европских земаља. Дакле, ја и даље мислим да је једини начин да се одржи мир и стабилност у реигону - да се наставе преговори, а томе није допринела прерана одлука признању независности Косова.


Извор[уреди]