Божић

Извор: Викиновости

Извод из посланице пренета без коментара

Божићна посланица СПЦ[уреди]

И овога Божића смо заједно са својом браћом и сестрама на Косову и Метохији, колевци нашега народа. Овога Божића смо посебно испуњени радосном тугом што нас је оставио наш велики патријарх Павле и преселио се са земље на небо.

„Дубоко верујемо да ће он, по слободи дарованој му од Бога, са свима светима из рода нашега”, наставити да се моли за нашу Цркву и наш распети народ, заједно са Светим Савом, Светим Симеоном Мироточивим и свим Светим прецима нашим, који су препознали и примили патријарха Павла „као свога и себи равнога”. „И овога Божића смо заједно са својом браћом и сестрама на Косову и Метохији, колевци нашега народа. Поручујемо им у љубави Христовој да се врате својим косовским огњиштима и остану да живе са својим светињама, чувајући наше Косово, ´грдно судилиште´”. Једино тако ће се обновити мир и заједништво на Балкану и у Европи и вратити угрожено достојанство православном Српском народу, речено је у посланици.

„Молимо се, такође, да новорођени Кнез мира искорени рат, насиље и неправду свуда у свету, како би се коначно зацарио мир и праведност међу свим људима и народима земаљским”. Срби су, као древни хришћански народ, „оставили неизбрисив печат у историји и цивилизацији савремене Европе и света уградивши себе, једном за свагда, у њихову будућност”. „Божић нас све и свагда позива да живимо у братољубљу и богољубљу и у јеванђелској скромности”.

—Празничну поруку православним верницима у Српској патријаршији прочитао митрополит црногорско-приморски Амфилохије, чувар патријарашког трона до избора новог поглавара СПЦ.


Извор[уреди]