Пређи на садржај

Ближи се крај режиму Моамера Гадафија

Извор: Викиновости


22. август 2011.
Брисел-  (Beta-AFP) - Режим либијског лидера Моамера Гадафија ближи се крају, оценио је у понедељак портпарол високе представнице ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон и позвао Гадафија да одмах оде са власти.

„Чини се да присуствујемо крају Гадафијевог режима“, рекао је агенцији Франс прес портпарол Мајкл Мен, додајући да „Гадафи мора да сместа оде са власти и избегне даље проливање крви“.

Он је указао да побуњеници морају да покажу уздржаност на терену и поштују тежње либијског народа за стварном демократском променом. „Важно је да опозиционе снаге у потпуности поштују људска права и заштите цивиле“, казао је он.

Портпарол високе представнице ЕУ оценио је да је „Либија на почетку процеса транзиције“ и обећао „конкретну и практичну помоћ“ Европе у „наредним седмицама, месецима и годинама“.

Снажни сукоби трају јутрос око Гадафијеве резиденције у Триполију у којем су побуњеници заузели више квартова. Неименовани дипломата рекао је агенцији Франс прес да је Гадафи и даље у резиденцији Баб ал-Азизија.

Извор[уреди]