Пређи на садржај

Благојевић проглашен кривим

Извор: Викиновости


28. јун 2011.
Чикаго-  (VOA) - Бивши гувернер Илиноиса Род Благојевић, остао је у јавности чак и након опозива: заступао је сам себе у судском процесу и тврдио да ће на поновном суђењу за корупцију бити ослобођен оптужбе. Али када је суд у Чикагу синоћ потврдио пресуду, бившег гувернера је запрепастила нова реалност - могућност да наредних неколико деценија проведе иза решетака.

Две године Род Благојевић је био медијски миљеник. Иако је његов заштитни знак, бујна коса, остао непромењен, његов велики его је повређен. „Искрено сам запањен“.

На поновном суђењу, бивши гувернер савезне државе Илиноис Род Благојевић је проглашен кривим по 17 тачака оптужнице за корупцију. „Немам ту шта да се каже, осим да желимо да се вратимо кући, разговарамо са нашим девојчицама и објаснимо им шта се дешава.“

Главни доказни материал тужилаца биле су траке са снимљеним телефонским разговорима у којима Благојевић каже да има „златну“ прилику да извуче корист и за себе - захваљујући чињеници да као гувернер има право да именује новог сенатора Илиноиса. Благојевић је више пута негирао оптужбе за корупцију, али му порота није веровала.

„Морали смо да оставимо по страни то да ли смо га волели или не и да гледамо само доказе“, каже један од поротника.

„Не ради се о обичној политици већ о криминалним радњама и мислим да често долази до покушаја уплитања криминалног понашања у политику“, наводи тужилац Патрик Фицџералд.

Упитан како се осећа, Благојевић је цитирао наслов песме Елвиса Преслија „All Shook Up“ (У тоталном шоку), „Руке ми се тресу, колена ми клецају. Као да не стојим на својим ногама.“

Међутим по свему судећи можда би прикладнија песма за цитирање била „Jail House Rock“, односно „Рок енд рол у затвору“. Бивши гувернер може да буде осуђен на затворску казну у трајању од 10 до 300 година.

Извор[уреди]