Биљка која једе пацове откривена на Филипинима

Извор: Викиновости19. август 2009.

Лондон / Уједињено Краљевство Било да гледате цртане или хорор филмове у којима биљке једу животиње, знајте да су такве ситуације у дивљини честе. Иако се за такве биљке месождерке углавном сматрало да једу ситне бескичмењаке група британских стручњака пронашла је нову врсту која може да поједе и глодара између осталог и повећег пацова.

Дејвид Атенборо

Након што се прочула прича мисионара на Филипинима да су угледали биљку која је појела пацова, група британских стручњака кренула је у истраживачку мисију. Научници предвођени Стјуартом Мек Персоном Алистером Робинсоном не само да су се уверили у веродостојност приче, него су и открили да је реч о новој за сада неидентификованој биљци. Нову врсту назвали су Nepenthes attenboroughii у знаку поштовања према Дејвиду Атенбороу, аутору култних природњачких телевизијских емисија.

Позвали су ме и питали да ли бих имао нешта против да биљку назову по мени. Био сам одушевљен и рекао им: „Хвала вам најлепше

—Дејвид Атенборо

Још 2000. године међу ботаничарима се прочула мисионарска прича. Истраживачи из Велике Британије 2007. су кренули у истраживање Филипина. Након трогодишњег проучавања свих 120 месождерки установили су да нова биљка гута и вари глодаре захваљујући јаким енизмима које поседује

Биљка производи тако спектакуларне замке да не хвата само инсекте, већ и глодаре. Изванредно је да је биљка пронађена тек у 21. веку! Мој тим и ја смо одлучили, у част Серу Дејвиду Атенбороу, да биљку назовемо по њему. Атенбороу је инспирисао генерације људи да се више занимају и боље разумеју лепоту и различитост овог света.

—Мек Персон

Nepenthes attenboroughii може да нарасте и преко 1,2 метара и има црвено-зелену боју.

Извор[уреди]