Бил Гејтс више не проводи пуно радно време у компанији Микрософт

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. јул 2008.
Медина/ Вашингтон Гетс је рекао да ће преко добровољне фондације, коју је основао са својом супругом Мелиндом, радити на побољшању здравствених и животних услова оних којима је помоћ најпотребнија.

Бил Гејтс је вероватно најуспешнији пропали студент на свету. Пре више од 30 година, напустио је студије на Универзитету Харвард и основао компанију Миоцрософт. Прошле године Харвард му је уручио диплому почасног доктора.

«Желим да захвалим Харварду на указаној части. Следеће године намеравам да променим посао па је добро што ћу у резимеу моћи да напишем да имам факултетску диплому.»

Са имовинном вредном 58 милијарди долара Гејтс је, према магазину Форбс, на трећем месту по богатству у свету, тако да неће морати да тражи посао. Богатији од њега су само амерички инвеститор, Ворен Бафет, и мексички бизнисмен, Карлос Слим Хелу. Педесет двогодишњи Бил Гејтс наставиће да у Мицорсофту врши функцију председника компаније са скраћеним радним временом, док ће већину преосталог времена посветити пословима око фондације, коју је са супругом основао 2000. године. Мајк Смит је директор Черити Навигејтора, организације која прати рад пет хиљада и 300 америчких добротворних организација. Он каже да Американци годишње дају 300 милијарди долара у добротворне сврхе, а да фондација Била и Мелинде Гејтс у томе има веома важну улогу.

«То је највећа приватна фондација. Фискалну 2007. годину завршили су са 38,7 миљарди долара. У добротворне сврхе дали су око 2 милијарде.»

Гејтс фондација даје прилоге за борбу против заразних болести, попут вируса ХИВ и сиде, маларије и туберкулозе, као и за сузбијање глади у свету. Фондација такође ради на подизању образовног стандарда и побољшању приступа технологији у Сједињеним Државама и помаже пројекте локалних заједница у Сијетлу, где се налази седиште Мајкрософта. Утицај фондације Гејтс постао је већи од 2006., када јој је милијардер Ворен Бафет, обећао акције у вредности од 30 милијарди долара. Бафет је рекао да верује у ефикасност циљева фондације.

Гејст је о тим циљевима говорио ове године на Светском економском Форуму, у Давосу у Швајцарској. Он је рекао да жели да убрза побољшање животног стандарда милијарде најсиромашнијих у свету.

«Приближно око милијарду људи у свету гладује, нема пијаћу воду, струју и све оно што ми сматрамо нормалним». Бил Гејтс каже да се болестима попут маларије, које сваке године узму милион живота, поклања мало пажње. Фондација Била и Мелинде Гејтс ће и даље бити усредсређена на глобално здравље, борбу против ситомаштва и на побољшање образовног система у Сједињнеим Државама. Директор Черити Навигејтора, Мајк Смит, каже да ће његова организација и даље пратити колико је Гејтсова фондација ефикасна.


Извор[уреди]