Бернанки: Реформа здравствене заштите један од највећих економских изазова

Извор: Викиновости


21. јун 2008.
Вашингтон/ САД Шеф америчке централне банке Бен Бернанки изјавио је да ће на трошкове здравствене заштите одлазити све већи део прихода грађана и владе, уколико се не предузму мере које би то спречиле. Говорећи на самиту о здравственој реформи недавно одржаном у Вашингтону, Бернанки је рекао да је реформа система здравствене заштите један од највећих економских изазова са којима се суочавају Сједињене Државе.

Савремене медицинске технологије и третмани омогућавају Американцима да живе здравије и продуктивније животе. Али побољшање квалитета живота постаје све скупље. Председник Федералних резерви Бен Бернанки изјавио је на састанку здравствених и владиних званичника да би без реформе, трошкови здравствене заштите могли да измакну контроли.

Викицитати „Трошкови за здравствену заштиту по глави становника у Сједињеним Државама већ деценијама расту брже него приход по глави становника. Уколико се такав тренд настави, као што предвиђају многи економисти, проценат прихода који је намењен трошковима за здравствену заштиту такође ће наставити да расте несмањеном брзино.“
({{{2}}})

Американци тренутно више троше на здравствену заштиту него за некретнине или храну. Владине процене показују да ће до 2020. здравствени трошкови достићи 22 одсто бруто домаћег дохотка. Главни проблем представља 47 милиона Американаца који уопште немају здравствено осигурање. Бернанки је рекао да је то проблем који федералну и владе савезних држава кошта око 35 милијарди долара годишње.

Викицитати „Да би се наставило са ограничењем утицаја растућих медицинских трошкова на буџете домаћинстава, влада мора да апсорбује све већи део укупних националних трошкова за здравствену заштиту, а то ће значити још већи притисак на владин буџет него што предвиђају званичне процене.“
({{{2}}})

Демократе предлажу систем јединствене здравствене заштите са трошковима које би делили сви корисници. Иако Бернанки није понудио конкретно решење, он је рекао да су изазови огромни.

Викицитати „Због тога што је наш систем здравствене заштите толико комплексан, изазови - толико различити, а наше знање недовољно, не би требало да очекујемо да ће само једна реформа решити све што нас брине. Биће потребан разноврснији приступ.“
({{{2}}})

Бернанки није желео да коментарише висину пореских стопа и стање америчке економије, али је рекао да би огромни трошкови за програма за старије грађане, Медикер, и за социјално осигурање могли да нашкоде дуготрајној виталности Америке и њеном економском расту и стабилности.

Извор[уреди]