Београд: „Софест” почиње 2. јула

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

15. јун 2010.
Београд/ Србија

„Софест”, тридесет девети филмски фестивал у Сопоту , одржаће се од 2. до 6. јула, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору. У Центру за културу Сопота биће приказано седам домаћих филмова који конкуришу за награде и више дечјих филмова, а припремљен је и занимљив пратећи програм.

– Фестивал у Сопоту, иако спада у ред манифестација од посебног значаја за град Београд, специфичан је зато што се не одиграва у ширем центру града, већ традиционално у овој београдској општини. Општина Сопот се показала као традиционално добар домаћин, а „Софест” већ 39 година истрајно промовише домаће игране филмове снимљене између два фестивала. За публику су припремљена посебна изненађења за отварање фестивала, а традиција „Софеста” је и да отварању присуствује велики број посетилаца, уз ватромет и специфичан долазак гостију до Центра за културу у Сопоту. Треба истаћи да је град учествовао у финансирању продукције или постпродукције шест филмова који ће бити приказани, као и постпродукције два филма која неће бити приказана на фестивалу – рекла је секретарка за културу Ивана Авжнер.

Фестивал ће бити свечано отворен 2. јула у 20.30 часова дефилеом филмских уметника и музичким програмом у част педесетогодишњице филма „Љубав и мода”, а отвара га глумица Беба Лончар. Од ове године на сваком „Софесту” ће се обележавати неки од значајних јубилеја српског филма, а припрема се и обележавање јубилеја фестивала идуће године. Пре него што је фестивал 2007. године увршћен у листу значајних културних манифестација Београда, град је обезбедио да се филмови у Центру за културу Сопота приказују у пријатним условима, у климатизованој сали, уз добар тон и слику, рекла је председница фестивалског одбора Горица Мојовић.

Живорад Милосављевић, председник општине Сопот, позвао је Београђане да у што већем броју присуствују пројекцијама филмова. Милош Параментић, директор Дирекције Феста, која и ове године организује „Софест”, најавио је да ће жири доделити пет награда – за најбољи филм, режију, сценарио и женску и мушку улогу, а награду ће доделити и жири публике.

У оквиру програма за децу биће приказан избор анимираних филмова са фестивала „Балканима” 2009. године, док ће у оквиру пратећег програма бити одржани фолклорни концерт „Да заједно играмо” у извођењу гостију из Мађарске и Румуније и домаћег ансамбла „Космај” и традиционални тениски турнир учесника фестивала „Баблдон”. У Галерији Центра за културу Сопот биће током фестивала постављена и изложба „Београд шездесетих”.

Извор[уреди]