Београд: „Рециклажа није бламажа” у понедељак у Техничкој ПТТ школи

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. новембар 2009.
Београд/ Србија

У Техничкој ПТТ школи (Здравка Челара 16) у понедељак, 30. новембра, у 13 часова почеће реализација пројекта „Рециклажа није бламажа”. У сакупљању електричног и електронског отпада такмичиће се ученици 19 основних и средњих школа са Палилуле. Почетку акције присуствоваће Жељка Јуракић, директорка Фонда за заштиту животне средине Републике Србије, Данило Башић, председник општине Палилула, Весна Шабановић, члан Општинског већа Палилуле, проф. Шимон Ђармати, идејни творац пројекта, као и Небојша Вранеш, директор предузећа „SETrade”, које ће прикупљени ее отпад о свом трошку транспортовати до своје фабрике и тамо га рециклирати.

Фонд за заштиту животне средине Републике Србије обезбедио је средства за набавку 40 еколошких контејнера за сакупљање електричног и електронског отпада и они су распоређени у све школе. Ученици ће, у сарадњи са својим родитељима, одређеним данима доносити отпад и тако дати свој допринос развоју система чишћења и рециклаже у Београду и Србији, али се и едуковати о штетности овог отпада и последицама небриге о животној средини. На крају акције у свакој школи биће награђени ученици који донесу највише овог отпада. Прва награда је кућни биоскоп, друга DVD, а трећа торбица са комплетом филмова. Школа која прикупи највише отпада освојиће специјалну општинску награду.

Пројекат „Рециклажа није бламажа” реализују општина Палилула и предузеће „Стратегија еколошке трговине” (SET) уз финансијску помоћ Фонда за заштиту животне средине Републике Србије.

Извор[уреди]