Београд: Четрдесети конгрес о грејању, хлађењу и климатизацији

Извор: Викиновости


25. новембар 2009.
Београд/ Србија

Четрдесети конгрес енергетичара о грејању, хлађењу и климатизацији одржаће се од од 2. до 4. децембра у „Сава центру”, речено је на данашњој конференцији за новинаре у ЈКП „Београдске електране”. На највећем годишњем конгресу ове врсте у Европи предавања ће држати стручњаци из 20 земаља Европе, Америке и Азије, а његов мото је „Одржива будућност кроз доградњу наслеђеног из прошлости”. На скупу ће, поред многих стручних тема, бити речи и о потрошњи енергије у зградама, њиховој енергетској ефикасности и сертификацији, заштити централних система за климатизацију и вентилацију од вируса (укључујући и вирус Х1Н1) и бактерија и o улози обновљивих видова енергије у одрживом развоју. У оквиру конгреса ће, на 160 штандова, бити постављена и изложба опреме и апарата који штеде енергију.

– У Србији се у другој половини прошлог века није постављало питање енергетских резерви, потрошње, цена и емисија које штете атмосферском слоју, па зграде нису грађене у духу такозваног одрживог развоја и данас представљају велике потрошаче енергије. Док у свету више од 40 одсто укупно утрошене енергије чини потрошња у стамбеним, јавним и пословним зградама, код нас је овај проценат знатно већи. Управо из тог разлога на конгресу ће бити разматране најактуелније светске теме, а то су градња објеката који мање зависе од класичних извора енергије, енергетско унапређивање старих зграда и коришћење обновљивих извора енергије – рекао је професор Бранислав Тодоровић.

Више од 80 одсто станова које греје ЈКП „Београдске електране” налази се у старим зградама са лошом изолацијом, а прозори и балконска врата су у очајном стању. Тако је годишњи ниво потрошње у Београду око 140 киловат часова по квадратном метру, што је 100 одсто више него у Европи, док у Србији иде и до 180 киловат часова. Зато је оформљена комисија Министарства за заштиту животне средине и просторног планирања која ће урадити правилник о сертификацији зграда у Србији. Формирање базе података о зградама и њихово евидентирање је први степеник у организацији смањења утрошка енергије, што је актуелно у читавом свету. Смањење потрошње енергије у стамбеним објектима довешће и до отварања нових радних места, будући да ће изолацију и нове прозоре и врата у зградама постављати предузећа из Србије, најавио је Петар Васиљевић, помоћник генералног директора „Београдских електрана”.

На конгресу ће се разматрати и могућности примене нових флуида за функционисање расхладних система који нису опасни по околину, као и коришћење централних система за климатизацију и вентилацију и мере за спречавање настанка и ширења бактерија и вируса кроз објекте којима су ови системи опремљени. Стручњаци ће разговарати и о „зеленим” и „нултим енергетским” зградама, које не троше енергију, као и о смањењу коришћења фосилних горива и употреби обновљивих ресурса. „Београдске електране” су у протекле две сезоне коришћењем биомасе уместо угља у атмосферу емитовале 5.000 тона угљен-диоксида мање, а сумпор је потпуно елиминисан. Поред пелета и брикета, ово предузеће енергију производи и коришћењем геотермалних вода, а разматра се и употреба соларне енергије, истакао је Радмило Савић, извршни директор „Београдских електрана”.

Конгрес има посебан део резервисан за младе инжењере, истраживаче и студенте који долазе са техничких факултета, из свих универзитетских центара Србије.

Извор[уреди]