Београд: Филм „Морфијум” вечерас отвара 38. Фест

Извор: Викиновости


19. фебруар 2010.
Београд/ Србија

Међународни филмски фестивал – Фест 2010. године биће вечерас у „Сава центру” отворен пројекцијом филма „Морфијум”, редитеља Алексеја Балабанова, речено је на данашњој конференцији за новинаре у „Сава центру”. Тридесет осми међународни филмски фестивал трајаће до 28. фебруара, а око 70 филмова истакнутих светских редитеља биће приказано у „Сава центру”, Културном центру Београда и Музеју кинотеке.

– Град Београд се и ове године, заједно са Дирекцијом Феста, потрудио да Београђани добију још један фестивал који ће остати упамћен по квалитету филмова. Овогодишњу смотру обележиће рекордна продаја карата, што потврђује да је Фест добра навика Београђана. Овај фестивал већ годинама доказује да је једна од најзначајнијих културних манифестација које Београд има – рекао је члан Градског већа Даријан Михајловић.

Фест се отвара филмом „Морфијум” због жеље одбора фестивала да на тај начин ода почаст руској култури, литератури Михаила Булгакова, према чијим је причама направљен сценарио за филм, и аутору какав је Алексеј Балабанов, истакао је директор Дирекције Феста Милош Параментић. Уметнички директор фестивала Мирољуб Вучковић рекао је да је прошла година била сезона великих филмова, а многа од ових остварења видеће и београдска публика у наредних десет дана.

Под слоганом „Охрабрује!” 38. Фест ће представити своје традиционалне програмске целине – такмичарски програм „Европа ван Европе”, смотру најбољих филмова овогодишњих програма Кана, Венеције, Берлина, Торонта и других фестивала „Хоризонти”, целине „Открића”, „Чињенице и слагалице” и „ФантАзију”, као и специјалан осврт на израелски филм „Зимске поморанџе”.

Овогодишњи пратећи програм „Отварајући шампањце”, који ће се одржати у Кинотеци, доноси избор филмова који су отварали Фест од његових почетака до новијих издања.

Улазнице за пројекције у „Сава центру” коштају 300, 250 и 200 динара, Културном центру Београда 250, 200 и 150 динара, а у Кинотеци 200 и 150 динара.

Извор[уреди]