Београд: Фестивал краткометражног и документарног филма од 30. марта до 4. априла

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

16. март 2010.
Београд/ Србија

У Београду ће се од 30. марта до 4. априла одржати 57. београдски фестивал документарног и краткометражног филма, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору. Фестивал ће се одржати под геслом „Хепиенд”, а филмови домаћих и страних аутора биће приказивани у Културном центру Београда, Музеју југословенске кинотеке и сали „Американа” Дома омладине. Завршно вече фестивала одржаће се у Позоришту на Теразијама.

Одржавање фестивала са пет милиона динара помогао је град Београд.

– Као председнику Одбора фестивала, било ми је задовољство да са креативним људима радим на организацији овог догађаја. Сада сам још уверенији да сви заједно можемо од Београда направити културну престоницу Европе 2020. године. Имамо десет година времена да радимо на томе и верујем да ћемо успети – рекао је Мирослав Чучковић, члан Градског већа.

Секретар за културу Ивана Авжнер исткала је да љубитеље седме уметности и ове године очекује прегршт веома занимљивих филмова.

– Публика ће моћи да ужива у веома различитим тематским целинама. Видеће филмове о Косову, Африци, Исланду, као и о неким значајним личностима попут Пурише Ђорђевића, Светозара Глигорића, Мартина Скорсезеа. Моћи ће да се погледају и филмови снимљени мобилним телефонима и другим алтернативним средствима. Очекују нас и целине „Авангардни филм”, „Нова светлост” и „Врело”, са друштвено-политички ангажованим филмовима, после којих ћемо организовати трибине. Награду за животно дело доделили смо Бориславу Шајтинцу, чије ћемо филмове такође видети – казала је Ивана Авжнер.

На Фестивалу ће бити приказана чак трифилма која за тему имају Београд. То су остварења „И ово је Београд” Корине Швингрубер Илић, „Београд”, Холанђанина Арјана Бретјеса и „У реду, победио сам” филм о животу београдске легенде Душана Прелевића редитеља Владимира Петровића.

Јанко Баљак, уметнички директор фестивала, рекао је да је и ове године у свету постојало велико интересовање за такмичење на Београдском фестивалу кракометражног и документарног филма.

– Више од 500 филмова је конкурисало за овај фестивал, али је могућност да учествује добио тек сваки десети филм. Пријавила су нам се и 134 млада домаћа аутора, али смо морали да одаберемо тек 33 филма. Жири, који ће ове године сачињавати еминентна светска имена попут иранског редитеља Камрана Ширдела, Пипа Чодорова из Француске, Олге Маркове из Бугарске, Бојане Андрић са РТС-а и редитеља Младена Ђорђевића, имаће веома тежак посао да изабере најбоља остварења – истакао је Јанко Баљак.

Карте за овај фестивал у продаји ће бити од 25. марта, а коштаће 100 динара.

Извор[уреди]