Београд: У 2012. завршетак изградње хиљаду непрофитних станова

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

24. јул 2010.
Београд/ Србија

Изградња хиљаду непрофитних станова, која се финансира из буџета града Београда, биће завршена у првој половини 2012. године. Како је за Беоинфо рекао Марко Благојевић, директор Агенције за инвестиције, на основу одлуке Скупштине града најпре је изграђено и усељено хиљаду станова, а потом је расписан конкурс за још толико стамбених јединица.

– До сада је завршено и усељено 98 станова на углу Војвођанске и Јурија Гагарина. До краја ове године још 92 стамбене јединице биће завршене, део станова градиће се и током читаве следеће године, а завршетак пројекта планиран је за прву половину 2012. године – казао је Благојевић.

Конкурс за будуће власнике ових станова расписан је пре неколико година и већ постоји ранг листа. Локације станова су Војвођанска улица (блокови 61 и 63) и насеље Др Иван Рибар. Од укупног броја станова, највише је једноипособних (428), затим двособних (212), једнособних (187), па следе двоипособни и већи. Право да учествују на конкурсу имали су запослени у образовању и научноистраживачкој делатности, здравству и социјалној заштити, правосуђу, Полицијској управи за град Београд, градској управи и општинским управама, јавним предузећима из комунално-стамбене области и у другим јавним предузећима, установама, јавним и другим службама и органима чији је оснивач град и градска општина. За куповину станова могли су да конкуришу и млади брачни парови, ратни војни инвалиди из оружаних акција после 17. августа 1990. године, родитељи, усвојиоци или старатељи лица са психофизичком ометеношћу, инвалидна лица са тешким телесним оштећењем, самостални уметници заслужни спортисти и спортисти међународног разреда.

Рок отплате станова је 20 година, годишња камата 0,5 одсто, уз учешће од 20 одсто цене стана.

Извор[уреди]