Београд: У „Сава центру” отворен Први београдски салон слаткиша

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. новембар 2009.
Београд/ Србија

Први београдски салон слаткиша „Слатке приче” отворен је данас у холу велике дворане „Сава центра”. Салон је отворила Радмила Хрустановић, помоћница градоначелника Београда, а отварању је присуствовао министар трговине и услуга Слободан Милосављевић.

Тродневни салон окупља 35 произвођача слаткиша, међу којима су велики кондитори са познатим производима и новим асортиманом, хендмејд чоколатерије, посластичарнице и занатске радионице са дугом традицијом производње слаткиша. У оквиру салона отворена је изложба дечјих цртежа на тему слаткиша.

– Ово је одлична прилика да се грађани упознају са производним програмом кондиторских предузећа, али и да се сретну они који производе и они који дистрибуирају слаткише, како би разменили знања и искуства. Лепо је и што на салону излажу и они који су са овим послом почели још пре Другог светског рата и што умемо да чувамо ту традицију. Сигурна сам да ће на идућем салону слаткиша бити двоструко више излагача него сада. Ово треба да постане престижна регионална манифестација, а да касније добије и међународни карактер – рекла је Радмила Хрустановић.

Више од 100 кондиторских компанија годишње извезе производе вредне 150 милиона долара. Ове године ће због кризе кондиторски сектор имати 10 одсто мањи приход, али је он један од највиталнијих у привреди Србије и има огроман потенцијал. То је сектор који расте, запошљава и уводи нове технологије, а у њему се непрестано јављају нови произвођачи, истакао је Слободан Милосављевић.

Организатори салона су Радмили Хрустановић поклонили торту у облику Авалског торња, а она ће га даровати деци без родитељског старања у Дому „Дринка Павловић”.

Покровитељ манифестације је град Београд.

Извор[уреди]