Пређи на садржај

Београд: У „Вуку Караџићу” у четвртак изложба ускршњих јаја

Извор: Викиновости

23. март 2010.
Београд/ Србија

У Установи културе „Вук Караџић” у четвртак, 25. марта, у 15 часова одржаће се хуманитарна продајна изложба дрвених ускршњих јаја која су осликали ученици Основне школе „Бошко Буха”. Осликана ускршња јаја са потписом јавних личности продаваће се по 500 динара, док ће цена осталих јаја бити слободна. За весело расположење побринуће се рок бенд „Звуци из срца” који чине особе са менталним сметњама.

Сва средства која се прикупе на овој манифестацији биће употребљена за опремање сензорне собе у Основној школи „Бошко Буха”. Организатори изложбе су НВО „Златно срце”, ОШ „Бошко Буха”, а генерални покровитељ је општина Звездара.

Основну школу „Бошко Буха” похађају ученици лаке, умерене и вишеструке менталне ометености, као и аутистична деца. Једина је школа овог типа на Звездари, а овде на наставу долазе и ученици са подручја Палилуле, Старог града и Гроцке. Сви они, иако различитог хендикепа, у клиничкој слици имају елементе сензорне дезинтеграције. Сензорне собе садрже посебну опрему за визуелну и аудитивну стимулацију, стимулацију мириса, као и тактилну стимулацију. Оно што сензорна соба пружа јесте да се поспешује развој свесности и учења принципом опуштања, чиме се постиже да спољни свет више није тако конфузан и угрожавајући. Напредак у концентрацији, као и потреба за другим, полако се из сензорне собе преноси у спољни свет.

Извор[уреди]