Београд: У топлани „Нови Београд” у току најобимнији радови у протеклих 45 година

Извор: Викиновости

26. јул 2010.
Београд/ Србија

У највећој београдској топлани, која је највећа и у југоисточној Европи – топлани „Нови Београд”, у току су најобимнији радови у протеклих 45 година. То значи да се приводи крају реконструкција овог објекта и изградња највећег вреловодног котла на Балкану снаге 140 мегавата. Ове радове, које финансирају град Београд и „Београдске електране”, прате и веома обимни грађевински подухвати на проширењу погонских објеката топлане.

Произвођач котла (мембранског типа са утилизатором који подиже снагу постројења за додатних седам мегавата) је домаћи конзорцијум компанија Минел „Котлоградња” и „Кирка Сури”. Реконструкцијом постојећег система топлане „Нови Београд” и уградњом новог котла, степена корисности преко 96 одсто, биће знатно побољшана економичност рада постројења. Функционисање ове највеће српске топлане у потпуности ће бити аутоматизовано, што подразумева најпоузданији, безбеднији и економичнији начин снабдевања корисника топлотном енергијом.

Истовремено, у току је изградња и грађевинских објеката површине 2.500 метара квадратних у којима ће бити смештена нова постројења. С обзиром на то да је битно увећан инсталисани капацитет топлане, изграђена је и потпуно нова мерно-регулациона гасна станица укупног капацитета од чак 100.000 метара кубних на сат, што је сврстава на позицију највеће у читавој југоисточној Европи. Важно је истаћи да је опрема домаћих и страних произвођача уграђена и да се тренутно испитује и контролише такозвани надзорно-управљачки систем целог постројења.

Подсећамо, нови котао намењен је проширењу производних капацитета топлане „Нови Београд”, а његово пуштање у рад предвиђено је у току грејне сезоне 2010/2011. Топлана „Нови Београд”, која топлотном енергијом тренутно снабдева више од 100.000 домаћинстава, имаће чак 920 мегавата инсталисане снаге, што ће је учврстити на позицији највећег постројења за производњу топлотне енергије у овом делу Европе.

Пуштање у рад новог постројења један је од главних предуслова за гашење котларнице у насељу Сава Ковачевић у Земуну, која као погонско гориво користи мазут и представља великог локалног загађивача. Предуслов је и за топлификацију Сењака, али и гашење котларница у Булевару војводе Мишића, Андре Николића и Симићевевој улици. Потрошачи који се греју из ових котларница биће прикључени на систем даљинског грејања преко магистралног топловода који преко моста „Газела” топлотном енергијом снабдева десну савску падину. Подсећамо, „Београдске електране” ће следеће године започети и обнову овог магистралног топловода у склопу реконструкције моста „Газела”.

Извор[уреди]