Београд: У Старом двору одржан пријем за представнике СУБНОР-а

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

10. мај 2010.
Београд/ Србија

Поводом Дана победе над фашизмом, заменик градоначелника Милан Кркобабић одржао је данас пријем за представнике Градског одбора СУБНОР-а и учеснике битака за ослобођење Београда у Другом светском рату. Пријему су присуствовали и амбасадор Руске Федерације Александар Конузин и амбасадор Велике Британије у Београду Стивен Вордсворт, као и Зоран Алимпић, заменик председника Скупштине града.

– Јуче смо прославили 65 година од ослобођења од фашизма и победе антифашистичког покрета. Неко ће рећи да је антифашизам политика, неко идеологија, али тада је то био одговор часних и поштених људи на једну сулуду идеологију. То је био одговор храбрих, способних и одлучних људи да у једном историјском моменту кажу не нечему што је могло цело човечанство и ову планету да одведе у суноврат. Осећам се поносно и срећно што сам данас овде са вама. Нема данас пушака, бомби, бајонета, али и даље постоје борбе које морају да се воде, али на другачији начин. Једна од њих је и борба против свих видова дискриминације. У њој морамо сви заједно да учествујемо и морамо да је добијемо – рекао је Милан Кркобабић.

Амбасадор Руске Федерације Александар Конузин посебно је истакао да му је драго што је прошле недеље Скупштина града Београда вратила називе улицама које су имена добила по генералима Црвене армије који су учествовали у ослобађању Београда у Другом светском рату.

– Срећан сам што заједно с вама прослављамо један велики празник и што смо заједно учествовали у победи над фашизмом. Срећан сам и што у Србији нису заборавили овај дан – рекао је Конузин. Одмах по доласку у Србију британски амбасадор Стивен Вордсворт осетио је блискост наше две земље и наших народа према питањима фашизма. Према његовим речима, деда му је учествовао у Првом, а отац у Другом светском рату.

– Лепо је сетити се жртава наших дедова и очева. Лепо је и данас заједно се борити против дискриминације, тероризма и организованог криминала – истакао је Вордсворт. На данашњем пријему уручено је сто повеља ослободиоцима Београда.

Извор[уреди]