Београд: У Седмој београдској гимназији пилот пројекат о професионалној оријентацији

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. март 2010.
Београд/ Србија

Чланица Градског већа Нада Думић и заменица секретара за образовање Драгица Моро посетиле су данас Седму београдску гимназију у којој се спроводи пилот пројекат професионалне оријентације и каријерног вођења. Циљ је да се матурантима, уз помоћ психолога Центра за информисање и професионално саветовање Националне службе за запошљавање и преко тестова израђених за ту намену, омогући да на квалитетан и једноставан начин дођу до информација које ће им помоћи у избору будућег занимања. У овој гимназији у пилот пројекту је од 180 матураната учествовало њих 150.

– Професионална оријентација у Београду постоји годинама, али установе које то раде немају довољно капацитета и ресурса да ту услугу омогуће свим матурантима и основних и средњих школа. Зато је намера града да обезбеди услове у којима ће обучени психолози помоћи матурантима у избору будућег занимања. Овим системским решењима помоћи ћемо тим младим људима да донесу правилну одлуку. Помоћи ћемо им да унапред добију релевантну информацију о суфицитарним и дефицитарним занимањима у граду и да на основу тога донесу личну одлуку. Наша намера није да утичемо на то шта ће они студирати. Ми само желимо да институционално помогнемо да ова врста услуге свима буде доступна. Оно што би била нека корист за град Београд је то да рачунамо да бисмо у перспективи успели да смањимо проценат незапослености. Тим будућим бруцошима помогли бисмо при избору факултета и на тај начин што би се смањио проценат оних који упишу прву годину, па тек после тога схвате да то није баш оно што су желели да студирају – рекла је Нада Думић.

Овај пилот пројекат покренут је на иницијативу Секретаријата за образовање. На основу урађених тестова матуранти ће добити по три предлога свог будућег занимања. За неке од њих биће потврђено да су се определили за право занимање, а неки од њих ће добити и додатне информације. Према речима Весне Чекић, начелнице Одељења за професионалну оријентацију и планирање каријере Националне службе за запошљавање, већина њих процењује себе на основу хобија, а не онога чиме ће се бавити.

Извор[уреди]