Београд: У Конаку кнегиње Љубице одржане „Дечје васкршње чаролије”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

1. април 2010.
Београд/ Србија

Патријарх српски Иринеј и члан Градског већа Жељко Ожеговић данас су обишли децу која су у дворишту Конака кнегиње Љубице, у оквиру традиционалне манифестације „Дечје васкршње чаролије”, осликавала ускршња јаја. Гости београдске деце били су њихови вршњаци из Прилужја са Косова, Ниша, Бањалуке, Подгорице, Скопља, као и ученици Руске и Англоамеричке школе у Београду. Под покровитељством града Београда, васкршње чаролије, по дванаести пут, организовали су црква Светог Марка и Организација „Деца Палилуле”.

– Желим да поздравим сву присутну децу, као и оне који су 1999. године, у време када су на нашу земљу и на наш град падале бомбе, и започели ову манифестацију. Традиција траје дванаест година, а сигуран сам да ће се наставити. Одавде сваке године треба да пошаљемо поруке мира, љубави и толеранције и да упутимо поруке сећања на Христову жртву и на све оне невино страдале пре дванаест година. У тој вери желим свима да проведу предстојеће празнике у здрављу, радости и љубави – рекао је Жељко Ожеговић.

Децу Београда, али и децу из република бивше Југославије поздравио је и патријарх српски Иринеј, који је истакао да су она наша нада и будућност, они који ће продужити наше идеје, мисли, и који ће једнога дана заузети врло важна и велика места у нашој држави.

– Леп је то обичај да се такмичите у шарању васкршњих јаја, али у исто време ви морате бити и весници истине коју та јаја изображавају. Она наговештавају највећи догађај у историји људског рода, а то је Христово васкрсење, уједно и највећи, најважнији и најрадоснији догађај. Желим да Васкрс дочекате у радости са својим родитељима и да се Христова вера усели у ваша срца – рекао је патријарх Иринеј.

Извор[уреди]