Београд: У Дому здравља „Земун” одржан семинар о едукацији лекара и здравствених радника о болестима зависности

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


24. септембар 2009.
Београд/ Србија

Семинар „Едукација лекара и здравствених радника у области дијагностике и лечења болести зависности” одржан је данас у Дому здравља „Земун”. Руководилац пројекта едукације је др Иван Димитријевић, а реализују га Секретаријат за здравство и Медицински факултет. Учеснике семинара поздравила је др Драгана Јовановић, градска секретарка за здравство.

Едукација лекара у свим домовима здравља и клиничко-болничким центрима у Београду у области савремене дијагностике и лечења болести зависности спроводи се тематски дефинисаним семинарима.У оквиру здравствених и других установа које се баве лечењем и рехабилитацијом, формираће се и едуковати мултидисциплинарни тимови лекара, здравствених радника, психолога, социолога, социјалних радника, дефектолога и специјалних педагога. Ови едуковани тимови биће носиоци активности у области дијагностике, лечења и рехабилитације у матичним установама, као и у локалној заједници.

– На овај начин први пут почињемо континуирану едукацију лекара и медицинских сестара у раном препознавању и помоћи људима који имају проблема са болестима зависности. То је и добар начин да здравствени радници стекну систематска знања како да помогну у лечењу особа које имају ове проблеме, али и код сваког аспекта здравствених проблема који настају касније, по завршетку лечења. Обучени здравствени радници ће овим особама моћи да помогну и да се уклопе у нормалан начин живота, чиме ће се омогућити и дестигматизација ове популације. Град покреће и пројекат везан за школе, како би цело друштво било обједињено у борби против болести зависности, али и пружању помоћи тим људима – рекла је др Драгана Јовановић.

Пројекат вршњачке едукације ученика основних и средњих школа почеће ових дана у сарадњи са Секретаријатом за образовање и Клиничким центром Србије. У оквиру овог пројекта из сваког разреда ће бити изабрана два ученика која ће бити едукована, а они ће своје знање преносити друговима и делити им брошуре о болестима зависности. Ученицима ће се говорити о синтетичким дрогама, алкохолу и хероину, али и о зависности од инернета и кладионицама.

Предавачи у оба пројекта биће најеминентнији стручњаци са Медицинског факултета и институција које се баве овом облашћу. Болести зависности су неинфективна епидемија двадесет првог века, што доказује и податак да је 50 одсто свих хоспитализација повезано са њима, истакао је др Иван Димитријевић.

Извор[уреди]