Београд: У Београду се очекује више од 150 хиљада захтева за легализацију

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

8. март 2010.
Београд/ Србија

Процењујемо да ће у Београду до 11. марта бити поднето више од 150 хиљада захтева за легализацију бесправно саграђених објеката, а до данас је већ поднето 48 хиљада захтева, рекао је градоначелник Београда Драган Ђилас, који је данас са министром животне средине и просторног планирања Оливером Дулићем посетио Секретаријат за послове легализације објеката у улици 27. марта.

Градоначелник је најавио да ће Скупштина града на првој наредној седници усвојити прописе и ценовнике од значаја за процес легализације.

– Као што смо обећали, грађани који су сами учествовали у изградњи инфраструктуре плаћаће умањен износ цене легализације. Сва средства која будемо прикупили легализацијом уложићемо у изградњу инфраструктуре. Изградња објеката на местима која нису погодна за градњу доводи до великих последица, посебно у време поплава и појава клизишта. Секретаријат за легализацију ће ускоро у овој згради добити још један спрат и укупно запошљавати око 90 људи, од којих ћемо тридесетак ових дана примити са листе Националне службе за запошљавање – рекао је градоначелник Ђилас.

Министар Оливер Дулић још једном је позвао власнике нелегално саграђених објеката да поднесу захтев за легализацију и рекао да рок неће бити померан.

– Грађани су имали шест месеци да поднесу захтев и то могу да учине до 11. марта. Рок сигурно неће бити продужаван. До сада је у Србији између 85 и 90 одсто грађана завршило тај део посла. До 11. марта не треба скупити новац за легализацију или обезбедити сву документацију, довољно је само доћи на шалтер и поднети захтев. Процес легализације трајаће наредних неколико година и нико не треба да страхује уколико тренутно нема новца за тај посао. Цена легализације у већини општина у Србији врло је прихватљива јер су градоначелници схватили да ово није прилика да се напуне буџети већ да се окончна један историјски недовршен посао – рекао је Оливер Дулић, истичући да је просечна цена легализације објекта од сто квадрата између 400 и 500 евра.

Министар је поновио да држава Србија неће дозволити нову дивљу градњу, најављујући да ће сви такви објекти бити порушени, али и да ће до момента рушења бити опорезивани по знатно вишим ценама него до сада. Дулић је позвао општине да ревносно контролишу градњу и истакао пример Београда где су грађевински инспектори „веома ажурни”.

– Када се заврши процес легализације, Србија ће коначно постати правно уређена земља у којој ће свако моћи да зна шта поседује, шта може легално да прода или подели, а шта ће његова деца моћи да наследе. Нико више неће желети да купи стан или кућу која није легална – казао је министар Дулић.

Министар је објаснио да се закон односи и на сеоска домаћинства, за која су предвиђене веома ниске цене легализације.

Секретар за послове легализације објеката Предаг Вучић изразио је очекивање да ће највећи број захтева за легализацију у Београду бити решен за три године.

Извор[уреди]