Београд: Успешан завршетак грејне сезоне 2009/2010

Извор: Викиновости

14. април 2010.
Београд/ Србија

Премда се грејна сезона, према Одлуци Скупштине града о снабдевању топлотном енергијом у Београду, завршава сутра, сви топлотни извори ЈКП „Београдске електране” ће од 16. априла до 3. маја бити у потпуности спремни да испоручују топлотну енергију потрошачима уколико буде било потребе. Просторије корисника ће се грејати уколико, како се наводи у Одлуци, „у последњој прогнози претходног дана или у првој прогнози тог дана Хидорометеоролошки завод Србије прогнозира средњу дневну температуру од +12 степени Целзијуса или нижу”. Тако ће грејања бити у раним јутарњим и вечерњим часовима уколико спољашње температуре буду ниже од прописане температуре у загреваним просторијама – 20 степени Целзијуса +/- 1.

На основу прелиминарних анализа, грејна сезона 2009/2010. била је једна од најдужих у четрдесетпетогодишњој историји предузећа. Обележиле су је изузетно ниске спољашње температуре ваздуха, које су биле испод вишегодишњих просека. Због тога су постројења предузећа, да би корисницима била обезбеђена максимална комфорност и прописане температуре у загреваним просторијама, у протеклој грејној сезони радила више од 40 дана у двадесетчеворочасовном режиму испоруке топлотне енергије, а процењује се да ће број грејних дана износити чак око 190. Сходно овим подацима, али и малом броју рекламација и кварова, може се констатовати да је грејна сезона 2009/2010. била веома успешна, наводи се у саопштењу ЈКП „Београдске електране”.

По завршетку грејне сезоне, тачније од 4. маја, предузеће ће почети ремонт свих производних постројења и, по потреби, појединих делова дистрибутивних система у склопу припрема за наредну грејну сезону.

Извор[уреди]