Београд: Усвојено Решење о трансформацији Фонда за финансирање изградње станова солидарности

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

29. јун 2010.
Београд/ Србија

Одборници градске скупштине усвојили су на данашњој седници Решење о трансформацији Фонда за финансирање изградње станова солидарности. Овај фонд, који је 1990. године основала Скупштина града, престаје с радом, а све предмете, архиву, покретну и непокретну имовину, новчана средства и запослене преузима Агенција за инвестиције и становање.

– Још 1. јула 2004. године, када је престала обавеза послодаваца да исплаћују порез на фонд зарада, престало је редовно финансирање овог фонда. Град је из буџета интервенисао 2005. године са 559 милиона динара за завршетак станова у Камендину и 2006. године са 200 милиона за завршетак станова у Борчи. Многе локалне самоуправе су још тада укинуле фондове солидарности, па је то морало кад-тад да се догоди и у Београду. Доношењем Закона о социјалном становању и изменом Статута града Београда створени су услови да формирамо Агенцију за инвестиције и становање. Она сада преузима послове фонда, а у њу ће прећи и пет до шест запослених из Фонда за финансирање изградње станова солидарности. Са посебног подрачуна фонда, у којем сада има 680 милиона динара, завршиће се изградња станова на путу између Борче и Овче – рекао је члан Градског већа Зоран Костић.

На данашњој седници усвојена је и Одлука о измени и допуни Одлуке о Градској управи града Београда, којом досадашња Агенција за инвестиције постаје Агенција за инвестиције и становање, а њом се и верификује трансформација Фонда за финансирање изградње станова солидарности. Изменама и допунама утврђене су и одређене надлежности Секретаријата за комуналне и стамбене послове у области водопривреде и управљања отпадом.

Скупштина града данас је утврдила престанак мандата одборника Милана Јанковића и потврдила мандат одборници Марији Вукадиновић.

Досадашњи директор Градског завода за хитну медицинску помоћ др Бранислав Р. Лазић разрешен је дужности, а за вршиоца дужности директора ове установе на шест месеци именован је др Ненад Иванчевић.

Извор[уреди]