Пређи на садржај

Београд: Усвојене нове одлуке о одвођењу и пречишћавању атмосферских и отпадних вода и контроле квалитета ваздуха

Извор: Викиновости

23. март 2010.
Београд/ Србија

Одборници Скуптшине града данас су усвојили Одлуку о одвођењу и пречишћавању атмосферских и отпадних вода на територији града Београда и Програм контроле квалитета ваздуха у Београду у 2010. и 2011. години.

Најважније новине Одлуке о одвођењу и пречишћавању атмосферских и отпадних вода јесу да ће убудуће власници кућа и других објеката бити одговорни за исправност унутрашњих канализационих инсталација, као и за исправност септичких јама. То ће контролисати општинска и градска комунална инспекција, а комунална предузећа имаће овлашћења да неисправне инсталације „скину” са мреже – рекао је Горан Алексић, члан Градског већа, додајући да ова одлука на јединствен начин уређује третман отпадних вода на целом подручју Београда.

Говорећи о дугорочном решењу проблема одвођења отпадних вода, Алексић је рекао да се у Београду планира изградња пет мини фабрика за пречићавање воде, као и завршетак великог канализационог колектора „Интерцептор”. Тај велики посао, који према неким проценама кошта близу милијарду евра, могао би бити реализован у наредних десетак година. У овом тренутку само 58 одсто Београда има изграђену канализацију, нагласио је Алексић.

Одборници су усвојили и двогодишњи програм квалитета ваздуха у Београду. Квалитет ваздуха у главном граду мери се на 25 стационарних локација, док се издувни гасови пореклом од моторних возила контролишу на 16 најфреквентнијих раскрсница. Квалитет ваздуха на стационарним мерним станицама обављају стручњаци Градског завода за јавно здравље, док квалитет ваздуха на раскрсницама котролише Институт за јавно здравље „Милан Јовановић Батут”. За реализацију овог програма ове године из градског буџета издвојено је 26 милиона динара.

Програм је усклађен са Законом о заштити ваздуха и Програмом контроле ваздуха у мрежи мерних станица Републике Србије.

Извор[уреди]