Пређи на садржај

Београд: Усвојене измене и допуне Одлуке о мерилима за утврђивање накнаде за уређивање грађевинског земљишта

Извор: Викиновости


23. март 2010.
Београд/ Србија

Одборници Скупштине града Београда усвојили су на данашњој седници измене и допуне Одлуке о мерилима за утврђивање накнаде за уређивање грађевинског земљишта.

– На овај начин додатно смо олакшали и појефтинили поступак легализације у Београду. Поред постојеће законске одредбе да се на накнаду за уређивање грађевинског земљишта за породичне стамбене објекте и станове до 100 квадратних метара одобрава попуст од 60 одсто, омогућили смо свим Београђанима који накнаду за легализацију плате једнократно да добију додатни попуст од 50 одсто. Свима онима који нису у могућности да накнаду плате одједном омогућили смо да је плате у 60 месечних рата, док су до сада могли да је плате у року од 36 месеци. Такође смо онима који су изградили стамбене објекте до 300 квадратних метара одобрили попуст од 50 одсто, после чега могу да остваре све друге попусте – додатних 50 одсто ако плате одједном, или на 60 месечних рата. Знамо да у Београду има људи који су себи омогућили кров над главом градећи мало веће куће на периферији града, па смо се трудили да према њима имамо еластичан приступ. Објективно чинимо све да поступак легализације буде какав смо обећали – брз, ефикасан и социјално одговоран. Наравно, не можемо да допустимо да легализација буде бесплатна, јер бисмо тако казнили све оне који су у Београду зидали на легалан начин и платили све обавезе Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда – рекао је председник Скупштине града Александар Антић.

Попуст на плаћање накнаде за уређивање грађевинског земљишта важиће до 31. децембра, док је до сада било предвиђено да важи до 1. марта. Попуст од 50 одсто за објекте бруто површине до 300 квадратних метара не односи се на објекте који се налазе у Екстра зони, I зони и Зони специфичних намена, јер се они налазе на најскупљим и специфичним локацијама, па нема оправдања да бесправни градитељи у овим зонама буду привилеговани у односу на инвеститоре који граде са дозволама и плаћају пуну цену накнаде.

Члан Градског већа Оливер Глишић је најавио да ће град пратити процес легализације и бити спреман да по потреби продужи рок до кога ће важити попусти или уведе додатне попусте.

Извор[уреди]