Београд: Уручене награде ђацима генерације београдских основних и средњих школа

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

25. јун 2010.
Београд/ Србија

Градоначелник Београда Драган Ђилас, министар просвете Жарко Обрадовић и председница Управног одбора компаније „Политика” Соња Лихт уручили су данас у Старом двору награде ђацима генерације београдских основних и средњих школа. На традиционалном пријему, који се одржава од 2000. године, градоначелник је истакао да му је велика част што у име града може да награди „најбоље од најбољих”.

– Поклони имају материјалну вредност, али пре свега треба да вам послуже да једног дана можете пријатељима и деци да покажете да сте били најбољи у својој школи. Од свег срца и најискреније вам честитам. Захвалност дугујемо и компанији „Политика”, која је дала прави пример како одговорна фирма треба да се понаша у Србији, што остали треба да следе. Сви заједно морамо да што више улажемо у образовање јер то није фраза већ сигурно најбоље уложен новац данас. Сигуран сам да ћете оно што је у вас уложено до сада у будућности на најбољи могући начин вратити својој отаџбини – казао је Ђилас.

Ове године признања је добило 278 ученика београдских основних и средњих школа, и то најбољи средњошколци од града Београда добили су лаптоп рачунаре, а најбољи основци тротомну монографију „Срби – великани светске науке: Тесла, Пупин, Миланковић”. Први пут најбоље ђаке наградило је и Министарство просвете Републике Србије. Ученици генерације основних и средњих школа добили су албум „Знамените личности Србије” – збирку од 25 кованица са ликовима државника, научника, светитеља и уметника, који су у српској историји оставили неизбрисив траг, и књигу са биографијама српских великана, а поклоне је обезбедила компанија „Политика”.

Жарко Обрадовић је нагласио да је ово изузетно важно и за образовни систем и за читаву земљу.

– На овај начин промовишемо знање и вредности и показујемо да град и држава воде рачуна о онима који су „одскочили” у својој генерацији и показали већи ниво знања, способности и вештина неопходних за овај век у којем живимо. Знање јесте најважнија ствар јер у свету данас можете да предвидите, процените и оцените све, а једино се не зна које су могућности људског ума. Зато ви треба себи да поставите циљ да једног дана будете најбољи и да помогнете породици, колегама, али и држави да буде лепша, боља и богатија него што јесте, како бисте наставили славу Србије и да се поред имена наших великана нађе и неко од вас – казао је Обрадовић, подсећајући на велики ангажман градоначелника и града, изградњом нових школа, акцијама у спречавању насиља и безбедности деце, бесплатним уџбеницима, награђивањем.

Соња Лихт је истакла да је веома поносна што је видела сву ову децу, која су будућност Србије и која ће помоћи да наша земља постане срећна и богата.

Пријему су присуствовали градски секретар за образовање Владимир Тодић и његова заменица Драгица Моро, као и родитељи и пријатељи ђака генерације, те директори и професори београдских основних и средњих школа.

Извор[уреди]