Београд: Уручене награде града Београда

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

19. април 2010.
Београд/ Србија

Градоначелник Београда Драган Ђилас и председник Скупштине града Београда Александар Антић уручили су данас у Старом двору награде града Београда за 2009. годину. Додели награда присуствовао је велики број истакнутих личности из јавног живота, дипломатског кора и верских заједница.

– Данас уручујемо награде онима који су својим радом, храброшћу, чашћу, достојанством, знањем и енергијом заслужили да буду проглашени за најбоље, за прваке Београда у претходној години. Они треба да буду идоли нашој деци и младим поколењима, да бисмо ширили пријатељство међу људима, разумевање и толеранцију и на улицама нашег града и Србије имали што мање грозних сцена. Захваљујем члановима комисија који су уложили своје знање и ауторитет да изаберу оне који су Београду у прошлој години дали оно највредније – рекао је Драган Ђилас.

Награду за књижевност и преводно стваралаштво добила је Дринка Гојковић за превод књиге „Култура и политика” Волфа Лепениса, у издању „Геопоетике”. У области позоришног стваралаштва награду је добила Наташа Тапушковић за три улоге у представи „Терапија” Јордана Цветановића, у режији Горана Марковића, продукција позоришта „Атеље 212”. За филм и радио-телевизијско стваралаштво награђен је Мирослав Момчиловић за сценарио дугометражног играног филма „Чекај ме, ја сигурно нећу доћи”.

У областима ликовног и примењеног стваралаштва и визуелних и проширених медија награђен је Коста Богдановић за ретроспективну изложбу „Узвишено у сенци – уметност Косте Богдановића”, одржану у Кући легата. За музику и музичко-сценско стваралаштво награђен је Ансамбл за рану музику „Ренесанс”, за концерт под називом „Четрдесето пролеће ансамбла Ренесанс”, који је одржан 11. априла прошле године у Коларчевој задужбини.

Награду за друштвене и хуманистичке науке добила је Јелена Ђорђевић за дело „Посткултура”, а за природне и техничке науке научни тим „Винча” и сарадници за дело „Quantification of Transforming Growth Factor Beta 1 Levels in Metastatic Axillary Lymph Node Tissue Extracts from Breast Cancer patients: A New Specimen Source”, објављено у међународном часопису Analytical and Quantitative Cytology and Histology. За проналазаштво у области науке, награду је добио Милан Девић за „Поступак за добијање полусуве смеше полистирол бетона – симпролит”. Добитник у области медицине је др Марко Муњиза за дело „Увод у клиничку психопатологију”.

Овогодишњи добитници награде за архитектуру и урбанизам су Дејан Миљковић и Јован Митровић за објекат куће – атељеа на углу Сењачке и улице Светог Наума. Награду за новинарство добила је медијска кућа „Студио Б” за програмски допринос у неговању слободарског духа Београда. У области образовања награђена је Наташа Чалуковић, професорка физике у Математичкој гимназији, за уџбеник „Физика за седми разред” и две прерађене збирке задатака за шести и седми разред основне школе. Милорад Чавић и Петар Поповић добитници су награде за спорт због освајања златне медаље са европским рекордом на 50 метара делфин стилом и сребрне медаље на 100 метара делфин стилом на Светском првенству у пливању у Риму прошле године.

За стваралаштво младих награђене су Ана Гачић у области науке (за мастер рад „Дизајн отворених простора прилагођен особама са инвалидитетом на примеру Школе за ученике оштећеног вида ’Вељко Рамадановић’ у Земуну”) и Ана Григоровић у области уметности (за поставку драме „North Force”). Овогодишњи добитници награде „Светислав Стојановић” су Светислав Чавић, вођа групе у Ватрогасној бригади Земуна, и Ватрогасно-спасилачка јединица „Земун”.

Градоначелник Драган Ђилас ове године је по први пут уручио и посебна признања – Зорану Марјановићу из Обреновца као најбољем пољопривредном произвођачу и Живораду Караклајићу из Гроцке за изузетне резултате у узгоју воћа, док су као хероји града Београда равноправно награђене Александра Зарић, ученица осмог разреда Школе за оштећене слухом – наглуве „Стефан Дечански”, и Делфина Феризовић, матурант Средње специјалне школе. Специјално признање за изузетан рад и трајан допринос развоју града Београда додељено је Милошу Бати Милатовићу, Саобраћајном институту ЦИП, Грађевинском предузећу „Ратко Митровић”, Удружењу новинара Србије и Радио-телевизији Србије за обнављање торња на Авали. Посебно признање добио је и тим за организацију свечане церемоније отварања и затварања Универзијаде 2009, који се одрекао новчане награде у корист вртића „Венчић” за децу са сметњама у развоју.

Ана Гачић захвалила је у име свих добитника и рекла да ова награда представља велико признање и подстицај нарочито младима, али и обавезу добитницима да у даљем раду пруже најбоље од себе и оправдају част која им је указана.

Извор[уреди]