Београд: Уређење водотока у 2010. години

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

28. април 2010.
Београд/ Србија

Јавно водопривредно предузеће „Београдводе” ове године ће, у оквиру уређења водотока на територији града, изводити радове на Миријевском и Каљавом потоку, Болечкој реци, Мокролушком потоку (у зони гараже ГСБ-а), брани на Жарковачком потоку, реци Колубари (у зони Пољанског моста), притокама језера Трешња и одржавати део обала и приобаља.

Поред ових радова, „Београдводе” ће завршити и реконструкцију дела насипа на Ади Циганлији у дужини од 1.060 метара и започети регулацију корита Топчидерске реке од Патиног мајдана у дужини од 900 метара.

– „Београдводе” су формиране као јавно градско предузеће 2008. године, а водопривредне надлежности су преузеле од ЈВП „Србијаводе” средином 2009, када је почело и одржавање градских објеката које до тада нико није одржавао. Ове године ће „Београдводе” од ЈКП „Зеленило – Београд” преузети надлежности над обалама и приобаљем, које ће по први пут одржавати и на име и за рачун града Београда наплаћивати локалне таксе. Надамо се да ћемо одговорити на све захтеве града и републике у погледу одбране од поплава, као што смо и до сада радили, а нарочито 2006. године, када су били незабележено високи водостаји на Сави и Дунаву – рекао је за Беоинфо Александар Пауновић, помоћник директора ЈВП „Београдводе”.

ЈВП „Београдводе” годинама одржавају заштитне водопривредне објекте за одбрану од поплава – насипе и водотоке на територији града Београда, као и хидромелиорационе системе – црпне станице и каналску мрежу.

Извор[уреди]