Београд: Уређаји за помоћ слепим и слабовидим особама при преласку коловоза

Извор: Викиновости


12. јануар 2010.
Београд/ Србија

Уређаји који слепим и слабовидим особама помажу при прелажењу коловоза постављени су недавно на раскрсници улица 27. марта, Краљице Марије и Старине Новака. Техничке и функционалне захтеве уређаја, по којима их је израдио Институт „Михајло Пупин”, дефинисао је Секретаријат за саобраћај.

За проналажење уређаја слепе особе користе локатор тон који се емитује све време док је црвено светло и који се чује у околини од око пет метара. Пешак, слепа или слабовида особа која жели помоћ при прелажењу, активира уређај притиском на тастер у трајању од две секунде. Након истека две секунде уређај емитује кратак бип сигнал којим се пешаку саопштава да је најава прихваћена. При појави првог зеленог интервала на прелазу се емитује звучни сигнал, а у време заштитног периода гласовно одбројавање преосталог времена за завршетак прелажења. На крају овог циклуса уређај више не емитује звучни сигнал, до следеће најаве пешака. Тиме се минимизира ометање људи који у непосредном окружењу живе и раде. Уколико пешак жели да добије информацију (као подсетник) о томе који ће звучни сигнал бити активан при појави зеленог светла, треба да продужи притисак на тастеру за још једну секунду, што значи да тастер држи притиснутим три секунде.

Ако пешак жели пуну информацију о самом прелазу и локацији на којој се налази, треба доњи вибро тастер да држи притиснутим пет секунди. Тиме се не активира најава, већ је само могуће чути дужу поруку. Изабрани су дужи временски интервали при најави пешака како би се минимизирала злоупотреба уређаја и ометали људи у околини. Секретаријат за саобраћај саопштио је да су параметри по којима уређаји тренутно раде предмет тестирања како би се дошло до оптималних вредности које би се користиле у Београду, тако да је свака сугестија и примедба добродошла.

Извор[уреди]